Allt fler arkeologiska fynd tyder på att kvinnor har haft viktigare positioner i det vikingatida samhället än man tidigare trott. Foto: Mediabruket

Kvinnor mer framstående under vikingatiden än man trott

Uppdaterad
Publicerad

Sedan det framkom att den främsta krigargraven på Birka tillhörde en kvinna har forskare börjat omvärdera kvinnans roll i det vikingatida samhället. Tillsammans med andra fynd verkar det som att de överlag var mer framstående än man tidigare trott.

Under lång tid hade man inga fysiska bevis på kvinnliga vikingakrigare. Man antog länge att den ståtliga krigargraven på Birka tillhörde en man. Men när man med DNA kunde fastslå att det faktiskt var en kvinna som begravts där startade en internationell debatt. Man började ifrågasätta de föreställningar som i flera hundra år har omgett vikingatidens kvinnor.

– Vi måste nyansera vår bild av vilken roll kvinnan kunde ha i det vikingatida samhället. Det blir ett sätt att skriva om den vikingatida historien, säger Charlotte Hedenstierna-Jonson, arkeolog och forskare vid Stockholms och Uppsalas universitet, i filmen Den kvinnliga vikingakrigaren.

30 kvinnogravar med vapen

Nu kommer fler och fler arkeologiska fynd som tyder på att Birkakvinnan inte var den enda i sitt slag och att kvinnor överlag kunde ha mer inflytande än man trott.

– Vi har nu omkring 30 kvinnogravar med vapen, huvudsakligen från Norge men också från Sverige och Danmark. Förutom graven på Birka finns det en i Norge som verkar vara en kvinnograv med komplett vapenutrustning, säger Leszek Gardela, doktor och gästforskare vid University of Bergen.

Kunde bära ringbrynjor

Ytterligare fynd som tyder på att kvinnor kunde bära vapen kommer från Gamla Uppsala. Där har man i två kvinnogravar hittat delar av ringbrynjor.

– Vi vet inte med säkerhet om de var kvinnliga krigare. Men vi vet att de var bättre skyddade än någon annan, säger Kristina Ekero Eriksson, arkeolog.

Yxor som statussymboler

Redan som små tycks barnen ha fått vänja sig vid militära aktiviteter. Man har hittat små vapen som sköldar och miniatyryxor. Miniatyryxor var vanliga i unga pojkars gravar, men har nu även hittats i en flickgrav i Norge.

– Yxor hade ett stort symboliskt värde i vikingarnas värld. De användes för att bygga skepp, resa hus, laga middag. Men de kunde också användas som vapen. Vi vet från norska vikingagravar att även kvinnor ibland fick yxor. Och de yxorna fungerade som status- och maktsymboler, säger Leszek Gardela.

Trollkvinnor och upptäcksfärder

Ett annat exempel på kvinnornas inflytande var att några hade rollen som trollkvinnor, berättar Leszek Gardela. De kunde förutsäga framtiden, bota och vålla sjukdom och hjälpa krigare på slagfältet med sin magiska kraft.

Kvinnor deltog även i upptäcksfärder till Amerika, omkring 500 år före Christoffer Columbus.

– Tack vare arkeologiska fynd från Newfoundland vet vi att det fanns kvinnor som aktivt deltog när Nordamerika utforskades, säger historikern Elizabeth I. Ward.

Se mer om de nya rönen och hur den kvinnliga vikingakrigaren kan ha levt i Den kvinnliga vikingakrigaren på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.