Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag är det bara en lerig grop, men till sommaren ska den bli en oas för hotade arter. Se hur den byggs i videon. Foto: Tommy Bergman/SVT

Golfklubb i Upplands Väsby anlägger våtmark

Uppdaterad
Publicerad

En våtmark stor som två fotbollsplaner håller på att anläggas vid Wäsby golf i Upplands Väsby. Den ska fungera som ett vattenmagasin för att hålla golfbanan grön och bidra till biologisk mångfald.

– Mindre dricksvatten ska användas till bevattning av banor och planteringar på Wäsby golf. De lagrar också vatten till torra perioder, säger Henrik de Joussineau, naturförvaltare på Upplands Väsby kommun.

Projektet hoppas även bidra till den biologiska mångfalden och ge Väsbyborna ett rikare naturliv.

I mitten av våtmarken ska det byggas konstgjorda öar av återvunna petflaskor som kommer skapa viktiga livsmiljöer för fåglar och groddjur. Ett elljusspår kommer att gå vid våtmarken.

Om projektet

  • Våtmarken kommer att vara 13 000 kvadratmeter stor och fungerar som ett magasin för uppemot 21 000 kubikmeter vatten. Det motsvarar omkring 120 hushålls årsförbrukning av vatten.
  • Projektet är ett samarbete mellan Wäsby Golf och kommunen.
  • Budgeten är på 7,6 miljoner kronor. Projektet är till 90 procent finansierat av bidrag från länsstyrelsen. Resterande av Wäsby Golf.
  • Projektet ska vara klart i maj 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.