Paolo Macchiarini anklagas för att fabricerat och förskönat patientdata. Foto: Conan Fitzpatrick/SVT

Nya anklagelser: Macchiarini lurade till sig ryska tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Karolinska institutet (KI) ska nu bedöma nya anklagelser mot Paolo Macchiarini som misstänks ha ljugit och vilselett ryska myndigheter för att godkänna starten av strupoperationer i Krasnodar.– Syftet är att få även ryska myndigheter att inleda en process mot Paolo Macchiarini, säger en av anmälarna Matthias Corbascio till SVT Nyheter Stockholm. Men än så länge har inte KI informerat de ryska myndigheterna.

Den omstridde kirurgen Paolo Macchiarini anmäls på nytt av sina forna läkarkollegor på Karolinska universitetssjukhuset i Solna som gjorde den första anmälan om forskningsfusk.

Den här gången handlar det om avgörande dokument som gav nyckeln till ryska tillstånd, forskningspengar och nya patienter. En viktig vetenskaplig presentation som öppnade dörren för operationer med syntetiska luftstrupar på fyra patienter i Ryssland, varav tre har dött. En fjärde, vars plaststrupen senare togs ur, överlevde med svåra skador.    

– Syftet är att få även ryska myndigheter att inleda en process mot Paolo Macchiarini, säger en av anmälarna Matthias Corbascio till SVT Nyheter Stockholm.

”Ljugit om patientdatan”

Den ryska presentationen bygger på patientdata från Macchiarinis historiska operation på Karolinska hösten 2011. Experimentella ingrepp på de två första patienterna som fick den syntetiska plaststrupen; Andemarian Beyene från Island och Christopher Lyles från USA. Men uppgifterna i presentationen stämmer inte överens med patienternas journaler.

– Det som är nytt i den här anmälan är att Macchiarini fabricerat, förskönat och ljugit om patientdatan och refererat till framgångsrika operationer på Karolinska. Om det kan verifieras är hans presentation inget annat än en 40-sidor lång braklögn, konstaterar Thomas Fux.

Dokumentet är signerat den 5 februari 2012, en tidpunkt då Paolo Macchiarini anses ha haft full kunskap om att syntetstrupen inte fungerade.

Lurat ryska myndigheter 

Anmälarna menar att Macchiarini presenterat patientdata som konsekvent och gravt avviker från det som faktiskt påvisades och registrerades hos dessa två patienter, fynd vilka Macchiarini  bevisligen haft kännedom om innan han signerade det ryska dokumentet. 

Enligt de anmälande läkarna Matthias Corbascio och Thomas Fux så har Paolo Macchiarini medvetet vilselett såväl de ryska etikprövningskommissionerna som ryska anslagsgivare vars godkännande gjorde det möjligt att starta upp verksamheten i Krasnodar i juni 2012.     

–  Att ljuga för för de etiska kommitteérna är väl något av det mest allvarliga man kan göra, efter att ha haft ihjäl sina försökspersoner, säger Thomas Fux.

Thomas Fux och Matthias Corbascio riktar nya anklagelser mot Paolo Macchiarini. Foto: Karolinska

Eftersom Paolo Macchiarini var anställd vid Karolinska Institutet när dokumentet signerades samt att underlaget bygger på forskning från KI, så anmäls fuskanklagelserna till KI:s rektor i Sverige. 

Ur anmälan:  

/...då PM även i dokumentet anger sin akademiska tillhörighet vara Karolinska Institutet vilket får antas ha givit en extra ”kvalitetstyngd” när detta bedrägliga dokument presenterades för de etikprövande ryska institutionerna (statliga myndigheter, universitet samt universitetssjukhus)./

Förhindra att fler skadas  

I den nya anmälan som gjordes den 15 december 2016 uppmanas KI:s rektor Karin Dahlman-Wright att snarast informera ansvariga ryska myndigheter så att aktuella ingrepp kan stoppas.

Ur anmälan:   

/...ryska representanter som utan dröjsmål bör informeras om och tillsändas denna anmälan så att aktuella ingrepp med omedelbar verkan kan stoppas i Ryssland i avvaktan på utredning. Detta för att förhindra att ytterligare människor kommer till skada till följd av dessa experiment./

Men ryska myndigheter har ännu inte informerats enligt KI:s t.f kommunikationsdirektör Camilla Magnusson:

Varför har KI inte informerat ryska myndigheter?

– Vi undersöker vilken instans som är korrekt men på grund av helgerna så har detta inte blivit färdigt. Vi kommer att sända en kopia på anmälan när vi vet vem som är korrekt mottagare.

KI har ansvar att agera

Vad har KI hittills gjort åt den nya fuskanmälan?  

– Den hanteras enligt KI:s rutiner vilket innebär att anmälan skickats till Paolo Macchiarini som har fram till den 13 januari att yttra sig över den nya anklagelserna.  

Vilket ansvar tar KI för att ytterligare människor kommer till skada?  

– Varje lärosäte/sjukhus eller land har ett eget ansvar gentemot patienterna för vilka operationer som utförs och hur de utförs.

KI har ett ansvar – utöver det strikt juridiska ansvaret – att agera för att se till att förhindra att misstag som begåtts på KI kan upprepas på andra universitet. Att granska Paolo Macchiarinis vetenskapliga produktion är absolut nödvändigt för att säkerställa att framtida kliniska prövningar och behandlingar baseras på korrekt fakta.

KI har ännu inte medgett fusk

I juni har det gått snart tre år sedan läkarnas första fuskanmälan på närmare 500 sidor lämnades in. Därefter har ytterligare tre oberoende utredningar (Bengt Gerdin, Kjell Asplund, Sten Heckscher) slagit fast att Macchiarini fuskat och att hans forskning haft allvarliga brister. Men ännu har inte KI fattat beslut om att dra tillbaka Paolo Macchiarinis vetenskapliga artiklar. Beslut som bara respektive forskningsinstitution kan göra.

– KI har fortfarande inte tagit ställning och dragit tillbaka Macchiarinis sex vetenskapliga artiklar, det vittnar om total brist på ledarskap och styrning, konstaterar Matthias Corbascio.

SVT Nyheter Stockholm har sökt Paolo Macchiarini som inte vill kommentera anklagelserna förrän han lämnat sitt yttrande till KI.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.