Hur Lunaskolornas två resursskolor påverkas av beskedet är ännu inte klart. Foto: Alexander Färggren/SVT

Nya bud från Stockholms stad: Mer pengar till resursskolorna

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan rapporterade SVT att Lunaskolornas två privata resursskolor tvingas lägga ner till sommaren. Anledningen var ett stort underskott och enligt Stockholms stad tilläts de inte betala ut mer pengar. Men nu kommer nya bud från staden: den grönblå majoriteten göra en historisk satsning på det särskilda stödet.

Turerna kring resursskolorna i Stockholms stad har varit många. Sedan utbildningsförvaltningen blivit hårdare i sina bedömningar om tilläggsbelopp för barn med särskilda behov har bidragen till skolorna minskat.

Några som drabbats av den minskade ersättningen är Lunaskolornas två privata resursskolor i Bromma och i Kärrtorp. Som SVT berättade i fredags ska skolorna lägga ner till sommaren och ungefär 100 elever tvingas byta skola.

– Lagstiftaren tillåter inte oss att betala ut mer, sa då Stockholms stads skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) till SVT.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christian Wettergren, ordförande för Lunaskolornas föräldraförening, och Niklas Ahlström, styrelseordförande för Utvecklingspedagogik, om varför skolorna tvingas lägga ner. Skolborgarrådet svarar även på varför ersättningen minskat. Foto: Sandra Johnsson/SVT

Men tre dagar senare kommer nya bud. Majoriteten i Stockholms stad gör nu en stor satsning på särskilt stöd för skolelever och skjuter till 170 miljoner kronor för nästa år. Pengarna ska gå till både resursskolor, fristående skolor och kommunala skolor.

”Ett steg i rätt riktning”

Niklas Ahlström, styrelseordförande för Utvecklingspedagogik som äger Lunaskolorna, välkomnar beskedet om nya ekonomiska förutsättningar och ser positivt på att det riktas till elevgruppen, oavsett huvudman och skola.

– Det är ett steg i rätt riktning, säger Niklas Ahlström.

Hur de två resursskolornas framtid påverkas av beskedet är ännu inte klart.

– Vi ska sätta oss nu och analysera det här innan vi vet vad det innebär för oss. För oss är det viktigt att det är en lösning som håller över tid

 • Ny ersättning om 75 000 kr för alla elever i särskilda undervisningsgrupper
  Ett nytt grundbelopp införs som gäller för alla elever som placeras i särskilda undervisningsgrupper. Beloppet om 75 000 kr per år gäller för alla elever som får minst 75 procent av sin undervisning i en särskild undervisningsgrupp.
 • Höjt strukturbidrag med 20 000 per elev
  Strukturbidraget, som infördes 2019 för att kompensera resursskolorna för deras högre grundkostnad då de enbart tar emot elever i behov av särskilt stöd, höjs med 20 000 kr per elev till totalt 100 000 kr per elev. Detta betalas ut till alla stockholmselever som går i en skola som begränsar sitt mottagande till elever i behov av särskilt stöd, så kallade resursskolor.
 • Alla beviljade belopp höjs med 25 procent
  De tilläggsbelopp och verksamhetsstöd som beviljas höjs med en faktor om 25 procent.
 • Totalkostnaden uppgår till 170 mnkr för 2022
  Höjningen av beviljade belopp beräknas kosta 46 miljoner kronor, höjt strukturbidrag till resursskolor beräknas kosta 12 miljoner kronor och grundbeloppet per elev i särskild undervisningsgrupp beräknas kosta 112 miljoner kronor.

HÄR kan du läsa mer om satsningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.