Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med ner under ytan och se vad de hittade vid skeppsvraket. Foto: Vrakmuseet/Ellen Pan/SVT

Nya fynd vid dykningar på skeppsvraket Äpplet

Uppdaterad
Publicerad

Nya fynd har gjorts vid dykningar vid regalskeppet Äpplet och på onsdagen presenterades de.

– Jag har dykt i över 30 år men jag har nog aldrig hittat en skulptur tidigare, säger Jim Hansson, marinarkeolog vid Vrakmuseet.

Det var i fjol som marinarkeologer slog fast att vraket som hittades för några år sen var Vasas systerfartyg Äpplet. Det har legat på botten nära Vaxholm i Stockholms skärgård i 370 år.

Det stod tidigt klart att skeppet inte skulle tas upp och ställas ut, likt Vasa. Däremot skulle vraket fortsätta utforskas och det har nu gett resultat.

”Trodde hon skulle vara lägre”

Bland annat visar sig skeppet vara betydligt större än vad man trott.

– Om man tittar på Vasa så är hon ju enorm. Men då ska man veta att Äpplet är faktiskt en dryg meter bredare och kanske två meter högre, så hon är faktiskt större, säger Jim Hansson.

Var det också en ny upptäckt?

– Ja, vi trodde hon skulle vara lägre.

De nya fynden ska vara viktiga pusselbitar till forskningen inom det marinarkeologiska området, se vad som hittats i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.