Kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C). Foto: TT

Nya kulturborgarrådet pudlar om privata bibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen publicerade DN Kultur en artikel med det nya kulturborgarrådet där han tydligt deklarerade att staden ska satsa på att privatisera bibliotek. Senare på eftermiddagen fick centerpartisten pudla och förtydliga att majoriteten inte alls har några planer på privatisering av bibliotek.

I intervjun med DN berättar det nya borgarrådet Jonas Naddebo (C) om sin nya roll som ansvarig för kulturen i Stockholms stad. Där lyfter han bland annat upp biblioteken som ett exempel på verksamheter som skulle kunna privatiseras.

Kritik mot uttalandet

– Vi har så mycket verksamhet i kommunal regi som drivs av privata företag. Det är inte en omöjlighet att just ett bibliotek skulle kunna drivas av privata företag eller ideella organisationer, säger han till tidningen.

Uttalandet mötte motstånd direkt. Bland annat från miljöpartisten Mariana Moreira Duarte som är intern gruppledare för Miljöpartiet i staden. Hon skrev på twitter: ”Det är inte aktuellt med några privatiseringar av bibliotek för det grönblå samarbetet i Stockholm.”

Förtydligande av C

Under eftermiddagen kom så ett förtydligande från Centerpartiet. Där skriver man att den grönblåa alliansen inte alls tänker privatisera några bibliotek.

– Som borgarråd företräder jag hela majoritetens politik och vi har inga förslag på att privatisera några av stadens bibliotek, säger Jonas Naddebo, kulturborgarråd (C) i pressmeddelandet. 

Nackas privata bibliotek

Nacka kommun har tidigare genomfört privatiseringar av sina bibliotek. I utvärderingar från kommunen har man sett en utökning av öppettider men inga övriga märkbara skillnader i form av kundnöjdhet eller kostnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.