Foto: Jonas Ekströmer/Vilhelm Stokstad/TT

Nya lärarassistenter och bättre elevhälsa i budgeten

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år satsar Stockholms stad 878 miljoner mer på skolan jämfört med 2017. Pengarna ska bland annat gå till fler lärare och höjda löner.

– Vi ska vara löneledande i Sverige, säger Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholms stad.

Olle Burell (S) kallar satsningen en av de största som har gjorts på skolan i Stockholms stad. Det rör sig om 878 miljoner extra nästa år på höjd skolpeng –  utöver de 200 miljoner som ska gå till det ökande antalet barn i staden. Alltså totalt över en miljard kronor.

För förskolans del innebär det 3 procent mer pengar mot förra året medan grundskola och gymnasium får 2,5 procent mer. En rejäl satsning, enligt skolborgarrådet.

– Det kommer att räcka genom att vi har en god grund att stå på. Stockholm har Sveriges högsta tilldelning av resurser per elev och nu bygger vi på ytterligare, säger han till SVT Nyheter Stockholm.

”Kommer inte att räcka till satsningar”

Men oppositionen menar att tillskottet kommer behöva gå till att täcka skolornas underskott innan det kan användas till högre lärarlöner.

– Socialdemokraterna har ju satt våra grundskolor på en svältkur som har varat i flera år och hälften av våra grundskolor går nu med underskott. Risken är väldigt stor att det här bara blir ett sätt att täcka dessa svarta hål. Det kommer inte att räcka till några satsningar, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd.

Höjda löner ska locka fler lärare

De extra miljonerna ska räcka till högre lärarlöner, fler lärare och bättre elevhälsa. Dessutom anställs lärarassistenter som gör att lärare kan koncentrera sig på undervisning istället för administration.

Men ändå saknas det både förskolelärare och lärare?

– Vi kämpar tillsammans med andra branscher i Sverige om att hitta de bästa akademikerna med ledarskapsförmåga. Då måste vi konkurrera med löner och se till att arbetsmiljön är stimulerande och bra, säger Olle Burell (S).

Det här ska pengarna gå till

Fler lärare till skolorna

Elevhälsoteam till alla grundskolor (Skolsköterska, skolläkare, specialpedagoger, skolkurator och SYV)

Lönelyft för lärarna

Lärarassistenter som ska avlasta lärarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.