Strokepatienter ska köras direkt till Karolinska sjukhuset i Solna. Foto: SVT

Nya rutiner ska rädda strokepatienter i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Nu införs en ny rutin för behandlingen av strokepatienter i länet. Personer med misstänkt allvarlig stroke ska istället för att köras med ambulans till närmaste sjukhus tas direkt till Karolinska sjukhuset i Solna.

Dom nya rutinerna börjar gälla nu i oktober och anledningen är att patienter med en allvarlig stroke snabbare ska kunna ta del av den specialiserade vården som finns på Karolinska sjukhuset i Solna.

– Det handlar om att förbättra för samtliga strokepatienter i hela Stockholm och att de som har mest uttalade symptom ska komma till Karolinska Solna direkt istället för att behöva passera ett annat sjukhus, säger Christina Sjöstrand som är patientflödeschef för strokeflödet.

Ny metod

Sedan 2005 använder Karolinska universitetssjukhuset sig av en metod som kallas för trombektomi. Metoden innebär att läkaren går in med en tunn slang till blodkärlet där proppen sitter och drar ut proppen från hjärnan.

Trombektomi används bara på patienter som har drabbats av en allvarlig stroke. Cirka 4 till 5000 personer i stockholms län drabbas varje år av en stroke. Men inte alla är så allvarliga att de behöver behandlas med trombektomi.

STROKE-Riksförbundet oroliga

På STROKE-Riksförbundet är man positiv till att fler snabbare ska kunna behandlas med trombektomi, men man är också orolig för att den nya rutinen kan ge negativa effekter för den som drabbas av mindre allvarlig typ av stroke.

– Då vill det till att personalen i ambulanserna får möjlighet att ställa en diagnos så att man kan fastställa att det här är en patient som skulle kunna vara föremål för trombektomi, så att man inte kör förbi det närmaste sjukhuset på vägen till Karolinska, för det ser vi som en liten risk, säger Kjell Holm som är verksamhetschef för STROKE-Riksförbundet.

Nytt instrument

Christina Sjöstrand är däremot trygg med att ambulanspersonalen ska klara av att ställa rätt diagnos.

– Det är genom att ambulanspersonalen har fått utbildning i hur de ska kunna göra det här och så ska de använda sig av ett nytt instrument för att kunna identifiera de som sannolikt har en stor stroke, säger Christina Sjöstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.