Specialbultar ska rädda Vasaskeppet

Uppdaterad
Publicerad

Vasamuseet har testat bultar av den nya modellen i ett år och de har visat sig hålla måttet. Nu pågår ett tidskrävande arbete med att byta ut de gamla bultarna som håller på att rosta sönder.

Regalskeppet Vasa hålls samman av över 5.000 bultar. Men järnbultarna som sattes dit på 60-talet rostar och hotar att skada träet. För att bevara skeppet byter Vasamuseet nu ut dem mot specialkonstruerade bultar av rostfritt stål.

– Det är ett bra tilllfälle att byta nu för vi vet inte hur Vasa kommer vara om 50 år. Vi vet inte i vilket skick träet kommer vara och om det kommer hålla för att jobba med på det här sättet, säger Anders Ahlgren, ingenjör på Vasamuseet.

Sedan 2011 har Vasamuseet satt in runt 1000 bultar. Men för att se om de verkligen håller ihop skeppet så som man hoppats tog man en paus i fjol för att testa dem. Nu har det visat sig att de fungerar som de ska, och bultarna är dessutom lätta, vilket minskar belastningen på skeppet.

– Vårt problem är att Vasaskeppet rör sig neråt varje år och deformeras. Vi måste ta ner hastigheten på den deformationen och då är bultarna väldigt viktiga för att hålla ihop skeppet, säger Anders Ahlgren.

Timmermännen har nu återupptagit arbetet med att dra ut de rostiga gamla bultarna och sätta in nya. Skeppstimmermannen Ole Olsen berättar att det kan vara ganska komplicerat.

– Det absolut svåraste momentet är att demontera den gamla bulten som är fastkorroderad, skeppsdelarna har rört på sig så att bulten kan sitta i kläm. Väldigt mycket rost är det och det sitter som en kaka på bultarna så man får tricksa fram och tillbaka.

Arbetet går långsamt och varsamt fram för att undvika skador på det ömtåliga skeppet. Bara fem till sex bultar byts ut om dagen. Först 2018 räknar Vasamuseet med att vara färdiga.

Hur länge kommer de nya bultarna hålla?

– I minst hundra år har vi fått lovat från leverantören, säger Anders Ahlgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.