– Vi tar emot fler vårdtunga patienter efter att Karolinska stängde sin vanliga akutmottagning förra sommaren och det har lett till ökade vårdkostnader, säger Andreas Henriksson, som är ekonomidirektör på Danderyds sjukhus. Foto: Pia Heick

Nya vårdrutiner på akuten ska spara tid och pengar

Uppdaterad
Publicerad

Färre konsulter och nya vårdrutiner på akuten. Det är två exempel på hur Danderyds sjukhus ska spara pengar efter gårdagens larm om att Region Stockholm riskerar att gå med 630 miljoner kronor i förlust i år.

Den främsta anledningen till Danderyds dåliga ekonomi är att fler vårdtunga patienter kommer till sjukhuset, efter att Karolinska i Solna stängde sin vanliga akutmottagning förra sommaren. Det menar ekonomidirektören på Danderyds sjukhus.

Bristen på sjuksköterskor har också gjort att personalkostnaderna skjutit i höjden. För att lösa vakanserna har den fast anställda personalen jobbat övertid eller så har sjukhuset tagit in inhyrd personal.

– Andelen hyrpersonal har fördubblats i år, men än så länge så står den inhyrda personalen bara för två procent av våra personalkostnader vilket är en av de lägsta nivåerna i landet, säger Andreas Henriksson som är ekonomidirektör på Danderyds sjukhus.

Färre konsulter och nya vårdrutiner på akuten ska spara pengar på Danderyds sjukhus. Foto: Pia Heick

Nya vårdrutiner sparar tid och pengar

För att spara pengar – och tid – har Danderyd infört nya vårdrutiner på akuten. Tidigare var det en underläkare som bedömde vilken vård en patient behövde, nu finns i stället en specialistläkare på plats.

– Specialistläkaren kan direkt avgöra om en patient ska hänvisas vidare till närakuten eller till en specialistakut på sjukhuset. Det har gjort vården effektivare och dessutom kortat väntetiderna för patienterna, säger Andreas Henriksson

Danderyd har dessutom öppnat akuta dagvårdsavdelningar där patienter kan skrivas ut och gå hem direkt efter avslutad behandling.

Regionen riskerar gå 630 miljoner back

Även Karolinska i Solna och Södersjukhuset dras med stora ekonomiska underskott och måste spara. Om inget görs riskerar Region Stockholm att gå back med 630 miljoner kronor i år, enligt finansregionrådet Irene Svenonius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.