Sophämtarna har nyckelknippor som väger omkring tio kilo för att komma in i soprummen. Att som ny sophämtare hålla koll på den stora mängden nycklar är väldigt svårt. Foto: SVT

Stockholms stad vädjar: hjälp oss hämta era sopor

Uppdaterad
Publicerad

Ersättningspersonal arbetar nu med att hämta stockholmarnas sopor – men de sinkas av att de inte vet vilka nycklar som går till vilka soprum.

– Vi uppmanar allmänheten att höra av sig till oss med bra information om hur vi ska komma in i soprummen, säger Katarina Johansson på Stockholm vatten och avfall.

Ett 50-tal av sophämtarna vid Reno Norden gick i onsdags ut i vild strejk. Konflikten med arbetsgivaren gäller förutom en lönesänkning också de nycklar som sophämtarna använder sig av. Varje bilförare har en nyckelknippa på omkring tio kilo som man låser upp soprummen med.

LÄS MER: Här är nycklarna till sopkonflikten

Sopstrejk i Stockholm

Reno Norden vill att nycklarna ska märkas upp, något som sophämtarna menar skulle göra att personalen lätt kan bytas ut, och ersättas med annan personal.

Soporna kan inte hämtas

I slutet av förra veckan tog Reno Norden in ersättningspersonal, bland annat från underleverantörer och bemanningsbolag, som nu arbetar med att hämta soporna i de områden där företagets sophämtare strejkar.

Nycklarna är dock ett problem för de nya sophämtarna, eftersom de inte vet vart nycklarna går.

Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten och avfall. Foto: SVT

LÄS MER: Strejken fortsätter – sopbergen växer

– Det kvarstår fortfarande hämtningarna som inte har blivit utförda på grund av att man inte har hittat rätt nyckel. Det är det som har varit det stora problemet, att vi inte har kommit åt allt som vi borde komma åt, säger Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten och avfall.

Vädjar till allmänheten

Hittills är totalt 31.000 sophämtningar berörda av strejken. Stockholm vatten och avfall har ingen uppgift på hur många av dem som har genomförts. För att komma ikapp med hämtningarna går man nu ut och ber om stockholmarnas hjälp.

– Vi uppmanar allmänheten att höra av sig till oss med bra information om hur vi ska komma in i soprummen, om det finns någon att ringa som kan komma och öppna eller dylikt, säger Katarina Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopstrejk i Stockholm

Mer i ämnet