En av nyckelknipporna som mycket av konflikten handlar om. Foto: Privat foto

Här är nycklarna till sopkonflikten

Uppdaterad
Publicerad

Om nycklarna märks upp kan sophämtarna bytas ut hur lätt som helst. Det i kombination med lönesänkningarna gör att man på onsdagen valde att gå ut i strejk.

Konflikten kring sophanteringen rör förutom lönetvisten även de nycklar som sopåkarna använder dagligen. Varje bilförare har en nyckelknippa på omkring tio kilo som man låser upp soprummen med.

Som ett gesällbrev

Det som arbetsgivaren på Reno Norden vill göra är att registrera nycklarna så att till exempel en nybörjare kan låsa upp soprummen utan problem redan första dagen. Idag tar det flera månader för varje sophämtare att lära sig ett slags manuellt system för att klara av sin rutt på ett effektivt sätt.

LÄS MER: Arbetsgivaren: ”Sopgubbarna utsätter oss för utpressning”

– Att hitta rätt nyckel är som ett gesällbrev för oss sophämtare, säger Jan Spanedal som jobbar på Reno Norden.

Om nycklarna märks upp så att vem som helst kan hitta rätt soprum blir sophämtarna lätt utbytbara. Det i samband med lönefrågan har gjort att många sophämtare är rädda för att företaget planerar att anställa billigare arbetskraft.

Ta bort yrkeskunskap

För att få till märkningen av nycklarna vill Reno Norden att nyckelkontrollanter följer med sophämtarna i deras bilar. Detta menar sophämtarna är ett sätt att ta bort yrkeskunskap som idag är exklusiv.

– Vi kan köra sopor, men vi vill inte ha med de här nyckelkillarna att göra, sade en sopåkare under torsdagsmorgonens möte med facket.

Och facket, som inte stödjer strejken, höll med arbetarna i just den frågan.

– Det här med märkning av nycklar ingår inte i era arbetsuppgifter. Ert jobb är att hämta sopor, sade Christer Norfall, lokal ombudsman för Transportförbundet.

Arbetsgivaren i sin tur skriver följande i ett pressmeddelande:

”Reno Norden kommer inte att acceptera att nycklarna till soprummen används som utpressningsmedel i pågående löneförhandlingar. Reno Norden är skyldiga att genomföra inventeringen i enlighet med avtalet med Stockholm vatten och avfall”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.