• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Sophämtarna är inne på strejkens tredje dag. Samtidigt har det kommit uppgifter om att vissa har återgått till arbetet. Foto: SVT

”Sopgubbarnas höga löner är en lögn”

Sophämtarna har nu släppt ett pressmeddelande där man tillbakavisar arbetsgivarens uttalande om höga löner. Ännu är inget löst och strejken går nu in på sin tredje dag.
Samtidigt kommer det uppgifter om att en del sophämtare har gått tillbaka till jobbet.

Företaget Reno Norden har tidigare gått ut med att vissa sophämtare tjänar mellan 40.000 och 45.000 kronor i månaden. I ett pressmeddelande skriver sophämtarna själva att ”sopgubbarnas höga löner är en lögn”.

En sophämtare som är aktiv i facket säger så här:

– Genomsnittslönen är på 34.000 kronor. Jag pratade med någon idag som tjänar 42.000 men eftersom det är prestationsbaserat är det bara Hulken och Ben Johnson som får den summan.

Vad gäller arbetstiderna menar sophämtaren att om man slår ut det på året handlar det om vanliga 40 timmar i veckan.

– Den värsta vinterdagen jobbar man tolv timmar och kommer knappt hem. Den bästa sommardagen på året när man slår världsrekord kan det bli tre-fyra timmar.

Tillbakavisar löneuppgiften

Vidare skriver man att lönerna inte är högre ”än för rörmokare, mattläggare eller snickare. Det tunga, smutsiga och farliga arbetet som utförs av sopgubbarna i Stockholm är relevant med dagens lönenivå”.

Enligt pressmeddelandet står sopgubbarna ”enade” men på fredagsmorgonen kom det uppgifter om att vissa hade återgått till arbetet. SVT var på plats på Vanadisbergets återvinningscentral där sophämtarna höll i ett möte.

– En del har gått tillbaka och jobbat. Vi vet inte hur många, säger en sophämtare som vill vara anonym.

”Kom som en chock”

På torsdagen kom det besked om att ett 50-tal arbetstagare kan komma att få sparken.

– Uppsägningshotet kom som en chock. Men det som håller oss uppe är att vi är tillsammans i det här.

Förhandlingsläget är låst sedan uppsägningshotet, enligt arbetarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sopstrejk i Stockholm

Mer i ämnet