Foto: SVT

Sopstrejken fortsätter – här är stadsdelarna som drabbas

Sopstrejken i Stockholm fortsätter. Under torsdagen hålls ett gryningsmöte för att parterna ska kunna enas – men ännu har ingen kommit fram till en lösning.
– Vi har fått olika erbjudanden. Men det är inget som passar oss, säger en sophämtare om arbetsgivarens bud.

Sophämtarna hos det största renhållningsbolaget i Stockholm har gått ut i strejk. Konflikten handlar om ett nytt avtal som sophämtarna befarar kan leda till en generell lönesänkning.

Här hämtas inga sopor

Renhållningsbolaget Reno Norden har hand om sophanteringen i stora delar av Stockholm. Strejken, som bröt ut i onsdags, berör ett hundratal sophämtare och innebär stopp i sophämtningen för alla stockholmare som har sophämtning i områdena Hässelby, Vällingby, Spånga, Tensta, Rinkeby, Bromma, Älvsjö, Vantör, Kungsholmen, Vasastan och Östermalm.

Foto: SVT

Under morgonen hålls det förhandlingar mellan parterna i Älvsjö företagspark. SVT:s reporter Mattias Lodding som är på plats uppger att stämningen bland sopåkarna är argare och mer upprörd på torsdagen än dagen innan.

Dessutom träffar företrädare för Svenska Transportförbundet sina medlemmar som alltså strejkar utan fackligt stöd, en så kallad vild strejk.

Finns inga ersättare

Enligt Dagens Nyheter kommer Stockholms stads renhållningschef att sätta in andra sophämtare i och med att parterna inte kom överens vid klockan nio på torsdagsmorgonen.  Men så här säger en av sophämtarna:

– Det finns inga andra. Inga lastbilschaffisar, inga sophämtare, inga som inte stödjer oss. Så det kommer att bli svårt för dem. Nu ska jag vidare och förhandla.

Områden som berörs av strejken

Visa

Hässelby

Vällingby

Spånga

Tensta

Rinkeby

Bromma

Älvsjö

Vantör

Kungsholmen

Vasastan

Östermalm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sopstrejk i Stockholm

Mer i ämnet