Se när Iris får sitt nya lås installerat och testar nyckeln för första gången. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Nycklarna skrotas – Stockholms hemtjänst inför digitala lås

Uppdaterad
Publicerad

För att underlätta nyckelhantering för personalen och öka tryggheten för brukarna inför Stockholms stad digitala lås för de med hemtjänst. SVT följde med när det första låset byttes ut hemma hos Iris.

Det finns i dag 14 000 äldre i Stockholms stad som har hemtjänst och som nu ska få det nya låssystemet installerat. Många är positiva men det finns en del tveksamhet, både från de äldre och från fastighetsägare.

– En del kan vara rädda för att man inte riktigt litar på tekniken, säger Erik Slottner (KD), äldreborgarråd i Stockholms stad.

Men finns det inte en risk med tekniskt strul då?

– Nej, de riskerna ska vara minimerade. Vi har upphandlat ett system som ska fungera och sagt nej till tekniska lösningar som är beroende av till exempel mobiltelefoner som kan laddas ur eller inte funkar på grund av dålig internettäckning.

Satsningen kommer kosta 45 miljoner och själva låsbytena kommer mestadels ske under 2021-2022.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.