Nynäshamn-politikern Rebecca Ädel har spridit nazistisk propaganda avslöjar Expressen och Expo. Nu lämnar hon sina politiska uppdrag. Foto: TT/Sverigedemokraterna Nynäshamn

Nynäshamnspolitiker tas ur tjänst efter nazistiska uttalanden

Uppdaterad
Publicerad

Nynäshamnspolitikern Rebecca Ädel (tidigare SD) avgick förra veckan efter att det kom fram att hon publicerat texter med nazistiska budskap. Nu tas hon också ur sin tjänst som lärare i kommunen, enligt ett pressmeddelande.

Rebecca Ädel blev i höstas invald i kommunfullmäktige i Nynäshamn för Sverigedemokraterna, men bara några veckor efter valet var hon tvungen att avgå som ledamot efter ett avslöjande från Expressen tillsammans med Expo. Där kom det fram att hon under en pseudonym spridit nazistisk propaganda.

Nu meddelar också Nynäshamns barn- och utbildningsförvaltning att hon tas ur tjänst som lärare under tiden kommunen undersöker ärendet. Men det innebär inte att hon är avskedad.

Handlar om vad hon sagt som lärare

– Även om vi på Nynäshamns kommun tar kraftfullt avstånd från de uttryck och åsikter som den här medarbetaren tidigare ska ha yttrat behöver vi få klarhet i om och i så fall på vilket sätt detta kan ha skett i medarbetarens nuvarande roll som pedagog, säger Pär Olsson, chef för barn- och utbildningsförvaltningen.

Vad kommunen nu undersöker är om Ädel i sitt arbete som lärare på något sätt har gett uttryck för de åsikter som kom fram vid avslöjandet. På kommunen konstaterar man att de åsikter som en medarbetare uttrycker på sin fritid har de som arbetsgivare inte rätt att ta ställning till, om de inte visar sig brottsliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.