Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Detta har hänt i fallet om Nytorgsmannen. Foto: Polisens förundersökning/Dokument inifrån

Nytorgsmannen förbjuds komma till Södermalm

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade Nytorgsmannen, som dömts för en mängd våldtäkter, frigavs nyligen villkorligt med flera frihetsbegränsningar. Dessutom har Kriminalvården beslutat att mannen inte får vistas i stadsdelen Södermalm i Stockholm, rapporterar Mitti.

Nytorgsmannen dömdes i februari 2022 av Svea hovrätt. Där fastslogs tingsrättens tidigare dom till fem års fängelse för bland annat sju våldtäkter, åtta sexuella övergrepp och sex fall av sexuella ofredanden. Många av brotten begicks i mannens hem vid Nytorget på Södermalm i Stockholm, och vid flera tillfällen filmade han övergrepp på till synes sovande eller medvetslösa kvinnor

Trots att den 36-årige mannen misskött sig under fängelsetiden och att återfallsrisken bedöms som hög, frigavs han villkorligt i mars efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt straff.

Nytorgsmannen

– Kriminalvården kan i vissa fall besluta om att skjuta upp den villkorliga frigivningen – men risken för återfall i allvarlig brottslighet är inte en faktor som får vägas in, förklarade då Lisa Gezelius, enhetschef inom Kriminalvården, beslutet om frigivningen för TT.

Mannen, som nu uppges vara bosatt i Skåne, ska bära elektronisk fotboja fram till september och får inte vistas ute på kvällar och nätter. Kriminalvårdens beslut att han inte heller får vistas på Södermalm beror på att brottsligheten var koncentrerad dit och att många av brottsoffren har anknytning till stadsdelen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytorgsmannen

Mer i ämnet