Ny utredning om telefonrådgivningen 1177. Foto: TT

Nytt avtal för 1177 – kan drivas i egen offentlig regi

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska framtiden för sjukvårdsrådgivningen 1177 utredas. När nuvarande avtal med sjukvårdsrådgivning Medhelp löper ut öppnar Region Stockholm upp möjligheten att driva rådgivningen i egen offentlig regi.

Det nuvarande avtalet med telefonrådgivningen Medhelp ska inte förlängas, det uppger Liberalernas kommunikationschef Rasmus Jonlund för SVT.

Det blågröna styret i Region Stockholm ger nu hälso- och sjukvårdsnämnden i uppdrag att utreda förutsättningarna för att göra en ny upphandling av sjukvårdsrådgivningen 1177. Om förutsättningar skulle saknas ska istället alternativet att driva i egen regi utredas.

Starbrink (L): Tjänsten ska stå neutral mellan olika vårdgivare

Vårdföretaget Kry som har köpt den del av Medhelp som sköter 1177 säger att de i nuläget inte har några kommentarer angående regionens besked.

– Nej, vi har inga kommentarer. Det är en politisk fråga nu, säger Jonas Beltrame-Linné, presschef på Kry.

Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) vill att detta ska sända en signal till Kry, Medhelp och andra vårdgivare – hör hennes kommentar i videoklippet ovan.

Oppositionen ”försiktigt optimistisk”

Aida Hadzialic (S), oppositionsregionråd, har hela tiden varit starkt kritisk mot Kry-affären och säger till SVT att hon nu är försiktigt optimistisk.

– Det är välkommet att majoriteten nu besinnar sig. Socialdemokraterna vill att Region Stockholm driver 1177 själva som alla andra regioner i landet. Vi är den enda regionen som outsorcat rådgivningen samtidigt som stockholmarna är de i landet som har sämst förtroende för rådgivningen enligt en ny undersökning, säger Aida Hadzialic.

Detta har hänt – turerna kring Kry och 1177

• I Region Stockholm sköts sjukvårdsrådgivningen 1177 av ett dotterbolag till företaget Medhelp. Regionen är den enda i landet som har ett utomstående företag som driver sjukvårdsrådgivningen.

• I januari meddelar vårdbolaget Kry att de köper rådgivningen av Medhelp.

• Men bland annat Svensk läkarförening för allmänmedicin var oroliga för jäv, att Kry som också äger vårdcentraler skulle hänvisa de som ringer rådgivningen till sina egna vårdcentraler istället för andras.

• Innan Kry kan ta över telefonrådgivningen på 1177 Vårdguiden ska detta godkännas av Region Stockholm. Först sades att beslutet skulle fattas av tjänstemän på regionens förvaltning, inte av politikerna, något som oppositionen var kritisk mot.

• Hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) säger att politikerna kommer att fatta beslutet. Enligt henne har det aldrig varit tal om annat, kritiken från oppositionen i den frågan kallar hon ”medialt utspel”.

• I februari kom beskedet att regionen har beslutat att utreda att man ska utreda förutsättningarna för att göra en ny upphandling för rådgivningen eller om det istället ska skötas av regionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.