– Vi har funnit varandra i region Stockholm, Huddinge kommun och Stockholms stad, säger Kristoffer Tamsons (M) trafikregionråd.

Spårväg Syd tidigareläggs – startar redan nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Det stora och påkostade projektet med att bygga en spårväg mellan Flemingsberg och Älvsjö i södra Stockholm tidigareläggs flera år. Det presenterade Huddinge kommun, Stockholms stad och region Stockholm under en presskonferens på onsdagen.

Idag presenterade Huddinge kommun, Stockholms stad och region Stockholm ett nytt avtal för Spårväg Syd. Avtalet innebär att projekteringen och planeringen startar redan år 2020 istället för år 2024. Därmed planeras även själva bygget också bli klart fyra år tidigare, det vill säga år 2030 istället för år 2034.

Spårväg Syd är en del av regeringens infrastrukturprojekt Sverigeförhandlingen. Den ska byggas för att ge spårväg mellan Flemingsberg och Älvsjö i södra Stockholm, och ska bland annat gå via Masmo, Kungens kurva, Skärholmen, Segeltorp och Fruängen.

– Totalt blir det 16 nya stationer på sträckan, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd och ordförande för SL.

”En bra dag för Huddinge”

I projektet åtar sig att Huddinge kommun att färdigställa 18.500 bostäder till år 2035 och kommunen hoppas också på många nya arbetstillfällen.

– Det är en bra dag för Huddinge. Spårväg Syd blir en extra motor i södra Stockholm där vi får kraft till bostadsbyggande och skapande av nya arbetsplatser. Ny kommunikation kan locka hit tunga investeringar till södra Stockholm, där arbetsplatser behövs, och förhoppningsvis kan vi få hit företag som saknas idag, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

På plats att presentera det nya beskedet var Kristoffer Tamsons (M), trafikregionråd ochordförande för SL, Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge och Tomas Eriksson (MP), Miljö- och kollektivtrafikråd. Foto: SVT/Sanna Lüning

Redan 2017 kunde SVT Nyheter Stockholm rapportera om att kommuner, landsting och regering gjort upp om en miljardsatsning på kollektivtrafik och bostäder i Stockholmsområdet. Det handlade då om Spårväg Syd, T-bana till Älvsjö och Hagalund samt Roslagsbanan till T-Centralen.

Jan Valeskog (S), oppositionsborgarråd.

Oppositionen försiktigt positiv

– Det är bra att planeringen av Spårväg Syd tidigareläggs. Men det är tråkigt att tunnelbanelinjen mellan Älvsjö och Fridhemsplan, som också ingår i samma Sverigeförhandling, inte tidigareläggs. Speciellt med tanke på det stora behovet i ett växande Stockholm, säger oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer