Stockholm får landets första donationscentrum för organ. Foto: TT

Nytt donationscenter i Stockholm ska rädda liv

Uppdaterad
Publicerad

Landets första regionala specialcentrum för organdonation ska ligga i Stockholm och dra igång vid årsskiftet, enligt landstingsmajoritetens förslag. Ambitionen är att fördubbla antalet donatorer.

Svenskarna är mest positiva i Europa till organdonation, men trots detta är det förhållandevis få organ som blir donerade – och varje år avlider 50 personer i väntan på ett organ.

– Vi är många som har sagt att vi gärna vill donera om vi skulle mista våra liv – och då måste sjukvården bli bättre på att ta vara på det här. Det finns en statlig utredning som säger att Sverige skulle kunna fördubbla antalet donatorer och vi vill gärna bidra till det, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Skulle öka antalet donatorer

För regionen Stockholm-Gotlands del skulle det innebära en ökning med ungefär 35 donatorer årligen, något som enligt Starbrink skulle kunna åstadkommas med bättre samordning av en verksamhet som nu är utspridd på flera akutsjukhus i regionen. Vid hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 28 september vill majoriteten därför besluta om ett regionalt donationscentrum – som skulle bli det första i landet.

Ansvaret för den nya organisationen är tänkt att ligga på Karolinska sjukhuset och verksamheten ska vara igång redan vid årsskiftet. Kristina Hambraeus Jonzon, överläkare på intensivvårdsavdelningen på Karolinska i Solna och expert på organdonation, välkomnar initiativet.

– För att det ska fungera genom hela kedjan, från en donators önskan om organdonation till en transplantation hos en dödssjuk person, är det många professioner som är inblandade. Som det är nu finns det ingen gemensam organisation för detta, säger Kristina Hambraeus Jonzon.

”Hänger på att rätt person är i tjänst”

Hambraeus Jonzon menar att verksamheten hittills har varit väldigt personberoende.

– Det hänger på att rätt person är i tjänst. Kan man då samla alla professioner och kunskap i en organisation blir det mindre sårbart. De flesta länder som är framgångsrika på det här området har regionala, eller nationella organisationer för organdonation, säger hon.

LÄS MER: Niklas räddades av donerad lever

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.