Den första maj 1936 demonstrerade kvinnor i Stockholm för hembiträdens rätt till 8 timmars arbetsdag. Foto: TT arkivbild

Nytt museum om kvinnohistoria

Uppdaterad
Publicerad

Nya Stockholms Kvinnohistoriska – ett museum om ”halva mänsklighetens historia” – är ett nytt tillskott i svenskt kulturliv.

Till skillnad från ett traditionellt museum har Nya Stockholms Kvinnohistoriska inget eget utrymme. Det verkar i stället digitalt och i andra kulturorganisationer och museers lokaler, rapporterar Dagens Nyheter.

Museiprojektet drivs av Gunilla Thorgren, Sofia Embrén och Lina Thomsgård som noterat ett ökat intresse för kvinnohistoria.

-Det syns överallt, också i kulturen. Och ska Sverige vara ett föregångsland i världen när det gäller jämställdhet så bör vi ju verkligen förmedla all denna kunskap om vad kvinnor har uträttat och inte kunnat uträtta i historien, säger Lina Thomsgård till DN och fortsätter:

-Vi vill tända upp nya lampor, hitta nya spår och ny forskning, men vi kommer inte att sitta och hitta på utställningar helt på egen hand. Vi har ju bland våra medlemmar de främsta experterna som finns i de här frågorna och det är de som kommer bidra.

Kvinnlig rösträtt 100 år

Bland medlemmarna bakom Stockholms Kvinnohistoriska finns bland annat Hallwylska museet, Nordiska museet, Södra teatern och Stadsarkivet.

Redan under 2019 väntas museet dra i gång sin verksamhet, bland annat genom att fira 100 år av kvinnlig rösträtt i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.