Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Hela samhället måste konstatera att det vi gjort hittills inte räckt för att stoppa våldet, säger Anna Kinberg Batra som är landshövding i Stockholms län. Foto: Malin Benett Klarin

Nytt samarbete ska bromsa våldsutvecklingen i länet

Uppdaterad
Publicerad

– Det här handlar om unga mördare som mördar andra barn, säger Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholms län.

Med målet att bromsa den eskalerande våldsutvecklingen i Stockholms län har ett nytt samarbete dragit igång i länet. För det som har gjorts hittills räcker inte till, säger landshövdingen.

Samordnad information om vilka ungdomar som riskerar att utföra eller utsättas för brott – och att polisen snabbare ska komma i kontakt med rätt socialjour i länets kommuner. Det är några av målen för det nya samarbete som nu dragit igång mellan 37 olika aktörer inom Stockholms län.

Gemensam lägesbild

I samarbetet ingår bland andra Länsstyrelsen, polisen, länets olika socialtjänster och kommuner. Genom att utbyta information via ett Regionalt Operativt Center (ROC) får alla aktörer snabbt en gemensam lägesbild, vilket gör att insatserna kan samordnas bättre.

– Det vi hoppas är att vi kan få tag på de här personerna snabbt och få bort dem från gatan, säger Anna Kinberg Batra.

Motverka desinformation

Förutom att fånga upp unga som riskerar att utföra eller utsättas för brott, ska ROC även arbeta med att motverka desinformation och öka förtroendet för samhällets insatser.

– Hela samhället måste konstatera att det vi gjort hittills inte har räckt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.