Stockholms stad och polisen i Stockholm gör nu gemensam sak i att försöka komma åt prostitutionen. Foto: SVT

Nytt samarbete ska sätta stopp för prostitution i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad och Polisen utökar sitt samarbete för att förhindra prostitution på bordeller och i gatumiljö. De som säljer sex ska få bättre stöd och polisen hoppas med stadens hjälp kunna lagföra fler torskar.

På pressträffen under måndagen medverkade både socialborgarrådet Jan Jönsson (L) och regionpolischefen Mats Löfving. Budskapet var tydligt, det ska bli svårare för kriminella nätverk att utnyttja kvinnor i form av människohandel. Samverkansavtalet som man nu slutit innebär bland annat att staden ska vidareutbilda samtliga socialsekreterare och att staden kommer att vara mer aktiva under polisens insatser.

– Det ska bli svårt för gärningsmän att hålla på med den här kriminaliteten i Stockholm, säger regionpolischefen Mats Löfving.

Grannkommuner ska kunna få hjälp

Stockholms stad presenterade dessutom att andra kommuner i länet har anslutit sig till avtalet vilket innebär att invånare från andra kommuner kan ta del av de mottagningar som jobbar mot prostitution i Stockholm.

– Deras invånare får del av mottagningarnas stöd som annars har varit reserverat för invånarna i Stockholms stad. Deras socialtjänst kan helt enkelt remittera personer.

Hör Jan Jönsson (L) och regionpolischef Mats Löfving berätta om avtalet i videon

Så får du hjälp

Är du fast i prostitution eller utsatta för annan form av våld – kontakta följande nummer för att få hjälp.

Polisen: 11414

Mikamottagningen: 08-508 25 501

Talita: 070-430 44 64 / info@talita.se

Köper du sex eller utsätter andra för våld – kontakta följande nummer:

KAST: 020-220 440

Välj att sluta: 020-555 666

Stockholms län har en handlingsplan för att bekämpa våld: HÄR kan du läsa om denna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.