Prickar och hög feber är ett par av symtomen på MIS-C, hör läkarna på Astrid Lindgrens sjukhus berätta hur de behandlar den livshotande sjukdomen. Foto: Privat/SVT

Karolinskas nya vårdprogram ska rädda barnliv efter covid-19

Uppdaterad
Publicerad

I pandemins andra våg ställs fler diagnoser av den nya och livhotande följdsjukdomen MIS-C. Nu har Astrid Lindgrens sjukhus tagit fram ett vårdprogram som används i stora delar av landet.

– I och med det nationella samarbetet går det bra för barn i Sverige, säger Karin Palmblad sektionschef för barnreumatologen på Astrid Lindgrens sjukhus.

Sedan årsskiftet syns en kraftig ökning av barn som vårdats för MIS-C, Multisystem Inflammatory Syndrome in Children associated with COVID-19, på Astrid Lindgrens sjukhus.

– Vår insats är att lugna immuncellerna som är överaktiverade, säger barnreumatologen Karin Palmblad.

Hör mer hur sjukhuset bekämpar sjukdomen i videon ovan.

Sedan pandemins början har drygt 140 barn i landet insjuknat i MIS-C. På Astrid Lindgrens barnreumatolog har 55 barn vårdats, varav ett 30-tal efter årskiftet.

Enligt läkarna är det svårt att avgöra hur stor risk det är att barn drabbas av MIS-C efter de insjuknat i covid-19, eftersom barn inte testas.

MIS-C symtom

MIS-C är en mycket ovanlig och livshotande sjukdom, som dyker upp 1 – 2 månader efter att barnet smittats av Covid-19.

• Drabbar barn i åldern 0-19 år, men främst barn i skolåldern.

• Hög feber

• Utslag, röda ögon, akuta mag – och tarmproblem, hjärtsjukdom, chock eller förvirring, lågt blodtryck, blodkoagulationsproblem.

• Positivt test för coronavirus, antingen virusdetektion eller antikroppar

Källa: Netdoktor /Världshälsoorganisationen (WHO)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.