Foto: Anna-Klara Bankel/SVT

Skogsbyn nästan öde – snart rivs husen: ”Önskar vi kunde stanna”

Uppdaterad
Publicerad

Flera av de små villorna i Sköndal saknar numera dörrar. Stiftelsen som äger husen vill inte att hemlösa ska övernatta i ödehusen. Och nu är det sista refrängen innan den kulturmärkta Skogsbyn ska rivas för att göra plats för större bostadskvarter.

Inne i några av husen syns mögel och fukt på väggar och i tak. Andra villor verkar helt oförstörda.

I första rivningsetappen ska ett 70-tal små villor i Skogsbyn, byggda på 60-talet och kulturmärkta, rivas ned. I nästa etapp, antagligen cirka 35 hus till. Det berättar Tomas Krywult, vd för Stora Sköndal framtidsutveckling AB, som är det bolag som äger marken.

Bolaget kontrolleras i sin tur av Stiftelsen Stora Sköndal. 

För att få in pengar bestämdes 2015 att man ska sälja och låta bygga nya flerfamiljshus på området, under förutsättning att villorna rivs. De som en gång byggdes som trivsamma bostäder för seniorer, men som på senare år befolkats av bland annat barnfamiljer på rivningskontrakt. Något bland annat Mitt i rapporterat om.

Fyrabarnsfamilj måste flytta från Stockholms stad

Suleyman Alali från Syrien, kom hit när han var tre år gammal, och bor med sin familj i ett av rivningskontrakten. Nu går han på lågstadiet. Han älskar att leka i snön och att klättra i ”berg” med sina kompisar i området.

– Det är jättesvårt att släppa det här området, säger hans storebror Muhammed.

Nu måste familjen lämna sina vänner och byta skolor för barnen, för inom Stockholms kommun har de inte kunnat få något nytt hyreskontrakt. En nybyggd trea i Handen väntar – och med den så stiger familjens hyra från 10 800 kronor till 16 300 kronor i månaden.

– Jag arbetar hela tiden, min fru studerar. 16 000 kronor, det är jättemycket pengar för oss, säger pappa Abdo Alali.

Fortsatt bostadsunderskott i Stockholm

De ca 5 000 nya bostadsrätterna och hyresrätterna i gamla Skogsbyn i ska stå klara till omkring år 2035-40.

Storstockholm som fortfarande har ett bostadsunderskott, enligt Boverkets siffror. Planeringen att man ska riva de små villorna för att bygga nytt, är ett beslut som stiftelsen som säljer marken, ligger bakom.

Projektet i Skogsbyn drivs i olika detaljplansetapper och väntar nu på beslut i stadsbyggnadsnämnden i Stockholm stad.

Sulaiman och storebror Mohammed bor i ett av rivningskontrakten i Skogsbyn och älskar sitt bostadsområde. Foto: Anna-Klara Bankel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.