Foto: Henrik Montgomery/TT

Offrets familj betalar mördares kostnader

Uppdaterad
Publicerad

De anhöriga till en 21-årig kvinna som mördades i Upplands Väsby får inte skadestånd i hovrätten. Och de måste nu även betala mördarens rättegångskostnader, skriver Dagens Nyheter.

Kvinnan hittades mördad i ett motionsspår i augusti i fjol. En nu 20-årig man dömdes av tingsrätten i februari till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Fyra av kvinnans anhöriga hade yrkat på 50 000 kronor var i skadestånd för psykiskt lidande, men nekades av tingsrätten. De överklagade till hovrätten, men fick nej även där. Enligt hovrätten hade de fått tillräcklig kompensation genom sitt försäkringsbolag.

Eftersom det bara var skadeståndsdelen som överklagades behandlades målet som tvistemål. Och då är huvudregeln att det är den förlorande parten som ska betala den andres rättegångskostnader. Det innebär att de anhöriga ska betala 20-åringens rättegångskostnader på 8 359 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Joggarmordet i Upplands Väsby

Mer i ämnet