Joggingspårsmördare får fortsatt rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

Den 19-åring som dömdes för mordet på Ida Johansson i ett motionsspår i Upplands Väsby för ett år sedan, får fortsatt rättspsykiatrisk vård.

Det avgör nu förvaltningsrätten i en särskild utskrivningsprövning. Mannen lider av en allvarlig psykisk störning och de utlösande faktorerna är fortfarande okända. Enligt chefsöverläkaren så bedöms risken för återfall vara hög.

Dömdes för mord och brott mot griftefriden

Mannen stod åtalad för mord, brott mot griftefrid och försök till grov våldtäkt men dömdes för mord och brott mot griftefriden. Den 19-åriga mannen friades från våldtäkt då tingsrätten kunde inte bevisa att gärningsmannen hade ett ett sådant syfte från början.

Joggarmordet i Upplands Väsby

Hittades död i skogen

Det var den 5 augusti förra året som Ida Johansson gav sig ut i ett motionsspår för en joggingtur, men hon kom aldrig tillbaka och anmäldes försvunnen. Senare under natten hittade polisen henne död i skogen utanför motionsspåret.

I tidigare förhör har 19-åringen uppgett att han fick en plötslig impuls av att döda någon när han var i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Joggarmordet i Upplands Väsby

Mer i ämnet