Ökad risk för hudcancer – många soltimmar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Både maj, juni och juli månad har bjudit på många soltimmar i Stockholms län. Och med ökad solmängd ökar också risken för hudcancer.– Vi måste använda sunt förnuft, säger överläkare Karolina Svärdhagen.

Enligt Karolina Svärdhagen är det just solen som bidrar till att hudcancer är den cancerform som ökar mest.

– Det är den största enskilda riskfaktorn. Speciellt om man bränner sig i solen men även hög samlad solmängd genom livet är en riskfaktor.

Solrekord

I maj månad var det rekord med 425 soltimmar i Stockholm, att jämföra med 276 soltimmar som är det genomsnittliga. Även juni har haft mycket sol i länet och juli ser ut att få ovanligt många soltimmar.

Det tar dock ofta flera år innan hudcancer upptäcks. För att minska risken att drabbas av sjukdomen finns det flera saker man göra.

Tips

– Undvik direkt sol mitt på dagen och ha på dig kläder. Vi mår ju bra av att vara ute i solen, men det gäller att använda vårt sunda förnuft, säger överläkare Karolina Svärdhagen.

I klippet ser du fler av hennes tips på om hur du skyddar dig från solen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.