Foto: TT

Experten: Så solar du säkert i vårvärmen

Uppdaterad
Publicerad

Våren har anlänt och under veckan utlovas strålande sol och värme runtom i landet. Men var försiktig med hur du spenderar din tid ute. Huden är fortfarande ovan vid solljus och har ännu inte hunnit bygga upp ett grundskydd – vilket speciellt gäller för småbarn och unga, säger hudläkaren Petra Kjellman.

Efter en lång tid i mörker rekommenderar Petra Kjellman att man initialt tar det försiktigt med hur mycket man exponerar sig för solen.

– Man ska tänka på att huden är ovan vid solljus och ännu inte har uppbyggt ett grundskydd mot solstrålarna. Korta solstunder är att föredra, säger hon.

För att kunna veta exakt hur länge man kan njuta av solen utan att bränna sig rekommenderar Petra Kjellman att man använder applikationer som ”Min soltid”, som utfärdats av Strålsäkerhetsmyndigheten.

Använd solskydd

Enligt Petra Kjellman är det inte alls för tidigt att plocka fram solkrämen eller införskaffa sig en ny tub. Vuxna rekommenderas ungefär 30-60 ml till hela kroppen, men det skadar inte att använda mer än vad man tror är bra.  

– Man ska använda solkräm när man är ute i solen och framförallt om man kommer att vara ute länge. Beroende på vilka aktiviteter man håller på med, så ska man ha på mer eller mindre, säger hon.

Även äldre människor bör smörja in sig. Men då denna grupp har vistats mer i solen och utsatt huden för mycket strålning är risken mindre för att man bränner sig.

– De har utvecklat en tjockare hud genom åren som tål mer strålning, säger Kjellman.

Småbarn och unga måste vara försiktiga

Barn bör enligt Petra Kjellman skyddas ännu mer än vuxna.
– Barn under ett år bör helst inte vistas alls i solen utan ska skyddas helt och hållet från solstrålning. säger Kjellman.

För barn i åldrarna 2-12 år är det viktigt att föräldrar har med sig skyddande klädesplagg så som hattar eller kepsar och söker sig till skuggiga miljöer, när solen är som varmast mellan 11 och 15.

Föräldrar bör även komplettera med solskyddsfaktor när barnen inte har kläder på sig. 

– Det är viktigt att man skyddar barn och unga från solen. Bränner man sig allvarligt i en tidig ålder kan det påverka cellförändringarna i huden och öka risken för hudcancer senare i livet, säger hon.

Smörjer in sig för lite

Enligt Roshan Tofighi, analytiker på Strålsäkerhetsmyndigheten, slarvar många svenskar med att använda tillräckligt med solskyddskräm.

– Största problemet är att man använder för lite solskyddskräm. Det är ungefär 20-50 procent av den rekommenderade mängden som många brukar använda. Så man ska smörja in sig stora i mängder, läsa på förpackningen och om man torkar sig ska man smörja sig på nytt, säger Tofighi i SVT Aktuellt.

Roshan Tofighi menar att solskyddskräm inger en ”falsk trygghet” hos många och att myndigheten därför inte bara rekommenderar solskydd.

– Bästa skydden är kläder och solglasögon och där kläderna inte täcker ska man smörja in, säger hon.

Använd betydligt mer solkräm än du tror. Ungefär 30 ml till hela kroppen. Och stryk på flera gånger under dagen.

Var inte ute längre i solen bara för att du har solkräm. Då blir den totala solexponeringen till slut större.

När det gäller barn är det viktigt att de har en solskyddad miljö. Det ska finnas skugga på gården. Utöver det är keps, kläder och solskydd bra.

Cellförändringar lagras tidigt. Därför är det särskilt viktigt att skydda barnens tunnare, känsliga hud.

Även mörkare hudtyper kan få solskador och hudcancer om man exponeras mycket för sol.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.