Ökad smittorisk på Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Patienter på Karolinska riskerade att drabbas av multiresistenta bakterier igår. I ett dokument som ABC tagit del av framgår att samtliga avdelningar, även de som vårdade patienter med MRSA, skulle ta emot överbeläggningar.

Beslutet gå emot ordinarie riktlinjer är undertecknat av chefsläkare Gunnar Öhlén igår och gällde under det sk ”stabsläget” som nu hävts.

– Situationen under gårdagen var att vi hade patienter som hade legat på en öppen akutmottagning med allvarliga smittor i kanske mer än ett dygn och där riskerade att smitta en lång rad andra människor som fanns på akutmottagningen också, säger Gunnar Öhlén till ABC.

– Som sjuksköterska att behöva tala om det för patienter, att smittorisken är högre, det påverkar en mycket. Man kan ju inte garantera patientsäkerhet, säger Jackie Hildingsson, sjuksköterska på Karolinska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdkrisen i Stockholm

Mer i ämnet