Så här ser det eldhärjade huset vid Stureplan ut i dag. Foto: Bilbo Göransson, SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Oklart öde för brandhärjat hus

Publicerad

Efter att brandmän arbetat under hela natten är branden vid Stureplan i Stockholm helt släckt. Räddningstjänsten avslutade sin insats vid elvatiden på onsdagen, men det dröjer innan byggnaden kan undersökas.
– Det är för varmt för att gå in, säger Kjell Lindgren vid polisen.

Vid femtiden på tisdagsmorgonen bröt branden ut i en kulturmärkt fastighet på Jakobsbergsgatan. Branden var den största i centrala Stockholm på länge. Först vid elva på onsdagen var brandmännen färdiga med släckningsarbetet.

– Branden gick in i konstruktionen och det är alltid problematiskt i den här äldre typen av byggnader. Man vill vara säker på att man inte har krypbränder kvar i konstruktionen, säger Magnus Skyttberg, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Det ryker fortfarande ur taket från den svårt skadade fastigheten. Foto: Bilbo Göransson, SVT

Ingen undersökning under dagen

Polisen ska påbörja sin tekniska utredning för att ta redan på brandorsaken. Större delen av de närliggande kvarteren har öppnats, men avspärrningarna kring den eldhärjade fastigheten är kvar.

– Vi gör en polisiär avspärrning med tanke på det fortsatta utredningsarbetet. Vår bedömning är att vi inte kommer att kunna gå in och göra någon teknisk undersökning under dagen. Det är för varmt i huset, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman i region Stockholm till TT.

Ödeläggelsen fotograferad från sjunde våningen. Foto: Bilbo Göransson, SVT

Rädda eller riva

Huset är svårt skadat och det är oklart vad som går att bevara av det. Fastighetsägaren kan inte svara på om huset måste rivas eller om det går att rädda fasaden.

– Det är för tidigt att säga. Vi har påbörjat våra utredningar, men det måste vara säkert för de som utför utredningarna. Vi arbetar så snabbt vi kan, säger Anders Nygren, affärsområdeschef i Stockholm på Hufvudstaden AB.

I huset fanns företag och nio lägenheter. Då branden började så tidigt fanns få människor i byggnaden. Två personer fick föras till sjukhus med rökskador och fyra personer evakuerades.

Fasaden vid lunchtid på onsdagen. Foto: Bilbo Göransson, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbrand vid Stureplan

Mer i ämnet