Ett dygn efter storbranden i centrala Stockholm så pågår fortfarande eftersläckningsarbetet. Foto: SVT

”Ingen akut överhängande risk för att huset ska kollapsa”

Uppdaterad
Publicerad

Eftersläckningsarbetet pågår fortfarande efter gårdagens storbrand i centrala Stockholm. Räddningstjänsten varnade tidigare för att husets fasad kunde kollapsa när som helst, men under natten har man tonat ner rasrisken.

Det var vid 05 på tisdagsmorgonen som ett automatlarm utlöstes i byggnaden Jakobsbergsgatan i centrala Stockholm. Branden fick ett dramatisk förlopp och stora delar runt Stureplan stängdes av.

Två stationer arbetar med eftersläckning

Först vid 20.15 var branden under kontroll och under natten har fyra stationer arbetat med släckningsarbetet.

Storbrand vid Stureplan

– Vid 03 kunde vi dra ner på folk. Nu är det två stationer kvar på plats som arbetar med eftersläckning och bevakning, säger Jarmo Carlsten, ledningsbefäl Storstockholms räddningscentral.

I och med att man nu har branden under kontroll så finns inte längre någon risk att den ska sprida sig till närliggande byggnader.

Ingen akut rasrisk

Under gårdagen varnade räddningstjänsten för den stora rasrisken och att husets fasad kunde kollapsa efter att bjälklagren brunnit igenom efter elva timmar, men under natten har man tonat man ner rasrisken.

– Det finns ingen akut överhängande risk för att huset ska kollapsa. Vi har haft folk på plats som bedömt att rasrisken inte är akut. Nu är det fastighetsägaren och försäkringsbolaget som ska besluta vad som ska hända med huset, säger Jarmo Carlsten.

Enligt polisen kommer området fortfarande att vara avspärrat.

Polisen vet fortfarande inte vad som orsakat branden men utreder mordbrand.

– Det blir ett polisiärt ärende så fort vi är klara med vårt arbete här. Vår förhoppning är att vi ska kunna lämna över nu under morgonen eller förmiddag, säger Jarmo Carlsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand vid Stureplan

Mer i ämnet