Skadorna på huset beräknas till hundratals miljoner kronor enligt försäkringsbolaget. Foto: TT/SVT

Konst för miljoner kan räddas efter storbranden på Stureplan

Uppdaterad
Publicerad

Branden vid Stureplan förstörde en byggnad av högsta kulturhistoriska värde, Vildmannen 7. Men konst och möbler till ett värde av miljontals kronor från personer som bodde i grannhuset kommer att kunna räddas, rapporterar P4 Stockholm.

Under ett dygn arbetade brandmännen med att släcka branden som drabbade en fastighet vid Stureplan förra tisdagen. Men det anrika huset, som byggdes på 1800-talet, stod i ruiner när släckningsarbetet var över. 

I ett av grannhusen, på Jakobsbergsgatan, fanns konstskatt för miljontals kronor.

Storbrand vid Stureplan

– All konst som hittades kommer kunna restaureras helt och det är fantastiskt, säger konservatorn Anna Catellani till P4 Stockholm.

Oljemålningar och möbler

Tillsammans med Brandskyddsföreningens restvärdesledare var hon med och räddade konstskatten ur grannfastigheten.

– Det handlar om många oljemålningar, flertalet med modern prägel, original av Peter Dahl bland annat. Dessutom fanns det dyrbara möbler, venetianska lampor och en mycket stor matta som blivit helt indränkt med vatten. Det bara rann, säger Anna Catellani.

I ruiner efter branden

Huset Vildmannen 7 var försäkrat hos bolaget Zürich, som uppskattar kostnaden för skadorna till flera hundra miljoner kronor.

Foto: Bilbo Göransson/SVT

Bilder som SVT:s reporter tagit från platsen visar det eldhärjade huset, dagen efter branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand vid Stureplan

Mer i ämnet