Fastigheten Vildmannen 7 Foto: Fastighetsägaren HufvudstadenVisa alla (4)
Visa alla (4)

Det här är huset som brann

Publicerad

Den nu eldhärjade fastigheten är inte vilket hus som helst. Det byggdes i slutet av 1800-talet och hade tidigare flera mycket exklusiva lägenheter. Här låg också Svenska hem, butiken som var förebild till tv-serien Fröken Frimans krig. Huset anses ha synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

Fastigheten Vildmannen 7 ligger i korsningen Biblioteksgatan och Jakobsbergsgatan och uppfördes mellan 1895 och 1897. Enligt nuvarande fastighetsägaren utmärkte den sig med sin ovanliga fasad, helt i Roslagssandsten, med detaljer inspirerade av medeltida arkitektur.

Från början var där bara bostäder, men med tiden har både affärer och kontor flyttat in. Lyxkänslan har dock bestått och det markerade hörnet är än idag en exklusiv butiksadress.

Huset är blåmärkt av Stockholms Stadsmuseum, det är den högsta av de kulturhistoriska klassificeringarna.

-När man byggde på den här tiden så var varje hus ett unikt hus. Och gör man en så här påkostad fasad så är det inte något annat hus som ser likadant ut. Det här var i en del av staden där man ville bygga påkostat redan då, säger Ylva Blank, enhetschef på Stockholms stadsmuseums avdelning för kulturmiljö till TT.

Många flotta hyresgäster

Vildmannen 7 hade på tidigt 1900-tal flera mycket exklusiva lägenheter. Den största av dem var en 800 kvadratmeter stor paradvåning med nio rum och nio kakelugnar. De lägenheter som fanns i fastigheten idag låg i delen mot Jakobsbergsgatan 6.

Fastigheten har varit i Hufvudstadens ägo sedan 1918. Arkitekt var Erik Josephson (1864-1929), som inspirerats av samtida engelsk arkitektur.

Huset var väldekorerat med blomsterornamentik och småfåglar, ett tema som återkom i takmålningarna i fastighetens entré mot Biblioteksgatan 9.

-Det är ett hus som, i och för sig har förändrats en del under åren, men som var väldigt välbevarat. Det hade en speciell, dekorerad stenfasad. Men det var också här Svenska Hem öppnade sin matvarubutik, säger Ylva Blank.

”Fröken Frimans” butik

1905 öppnade matvarubutiken Svenska Hem på Jakobsbergsgatan 6, den butik som var förebild till tv-serien Fröken Frimans krig med Sissela Kyle i huvudrollen. Butiken som sålde sund och prisvärd mat drevs som en kooperation med endast kvinnliga anställda och medlemmar. Grundare var kvinnosakspionjären Anna Wittlock.

Interiör från Svenska hems butik. Foto: Stockholms stadsmuseum

Butiken fick snabbt fyra efterföljare och över 3 000 kvinnor som medlemmar. Bland dessa märks Selma Lagerlöf, Harriet Bosse, Ellen Key och många andra framstående personer.

Se mer om Svenska Hems historia i SVT Stockholms inslag från 2006.

Historik om Biblioteksstan

Området kring nuvarande Biblioteksgatan hörde på 1600-talet till ”Norre Förstaden” som under en period var en fristående stad med egen förvaltnings- och malmfogde.

Med tiden ansågs det besvärligt med ett tudelat Stockholm och den fristående staden återgick snart till att vara en del av Stockholm, dåvarande Gamla Stan igen.

Under senare hälften av 1800-talet tredubblades Stockholms befolkning. Merparten av dagens kvarter byggdes under denna tid och centrum försköts norrut från nuvarande Gamla Stan till Norrmalm.

Från att ha varit en glest befolkad förstad blev området kring Biblioteksgatan det kommersiella stråk som idag tillhör den absoluta kärnan av Stockholm.

Karta som visar var branden i centrala Stockholm bröt ut. Grafik: SVT

Huset troligen bortom räddning

Det nu eldhärjade huset var i slutskedet av en omfattande renovering där HM:s nya Arket-store skulle öppna till våren. ”Det är för tidigt att säga om branden påverkar vårt planerade öppningsdatum”, skriver Arkets presskontakt Jay Woods i ett mejl till TT.

Men det kan bli svårt att rädda byggnaden.

– Det är vad vi kallar en totalskada och eftersom bjälklagren är genombrunna kan faktiskt hela konstruktionen kollapsa, säger Mats Kero, pressbefäl Storstockholms brandförsvar.

Huset hade butiksytor i botten, kontor på mellanplanet och en del lägenheter i övre plan. Hela området är fortfarande avspärrat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbrand vid Stureplan

Mer i ämnet