Oklart om tunnelbana till Täby

Uppdaterad
Publicerad

Efter statens besked om tunnelbanan ska byggas ut så är det många som pratar om en linje till Täby. Men politiker och kommuner är oense, det visar en kartläggning DN gjort.

Det var i november som regeringens förhandlare HG Wessberg och Catharina Håkansson Boman presenterade de nya tunnelbanorna.

Till Nacka. Till Barkarby och till Arenastaden i Stockholm.

För Täbyborna, däremot, ser det mörkt ut.

Politiker och kommuner är nämligen oeniga kring planerna på tunnelbana till Täby. Det visar en kartläggning som Dagens Nyheter gjort.

För just nu satsas närmare 7 miljarder kronor på att rusta upp Roslagsbanan. Och majoriteten i landstinget vill förlänga Roslagsbanan till Arlanda – nånting som oppositionen är tveksam eller rent av negativ till.

Enligt DN vill Folkpartiet, Centerpartiet och de rödgröna partierna bygga tunnelbana till Täby.

Men Moderaterna avvaktar med uppfattning om tunnelbana. Likaså Kristdemokraterna.

Kommunerna då?

Jo, Vallentuna och Österåker är beroende av roslagsbanan och måna om att den rustas upp. Danderyd är däremot mer intresserade av ny tunnelbana. Samtidigt som Täby ser upprustningen av Roslagsbanan som prio ett – men ser ett behov av tunnelbana – på längre sikt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tunnelbanan byggs ut

Mer i ämnet