Ett tillfälligt härbärge öppnades i Filalefiakyrkan på Rörstrandsgatan i mellandagarna.

Stora variationer i reglerna kring vinterhärbärgen

Uppdaterad
Publicerad

Minus sju grader i Stockholm eller under nollan i Malmö. Kriterierna för när EU-migranter erbjuds akut vinterboende i landets kommuner varierar. Längre norrut i Östersund finns inga temperaturgränser.

– Stockholms stad är precis som vi rädda för att folk ska frysa ihjäl helt enkelt. Men går det bra om det är minus sex grader? undrar Sven Hovmöller i Föreningen för hemlösa EU-migranter.

När kvicksilvret i mellandagarna kröp neråt höll Frälsningsarmén vid Hornstull öppet på uppdrag av kommunen. Nu har det stängt igen då det blivit varmare.

Hemlösa i Stockholm

– Jag är gammal kemiprofessor och vet att det inte går att sätta en sådan här gräns. Det beror på flera saker, till exempel det allmänna hälsotillståndet, om någon är man eller kvinna och om det blåser, säger Hovmöller.

I Göteborg finns planer på akutboende om vinterkylan blir för svår. Då har kommunen beslutat att öppna S:t Johanneskyrkan, i samarbete med Stadsmissionen och diakonin. Här styr inga exakta gradtal – kyrkan ska användas om det befintliga härbärget blir fullt, det är minusgrader och andra alternativ ej finns, förklarar Malin Östling vid sociala resursförvaltningen i Göteborg.

Håret fryser fast

Dagen före julafton öppnade ett natthärbärge för EU-migranter i Östersund i IOGT:s lokaler. Svenska kyrkan driver det och har fått 100.000 kronor i ersättning av kommunen.

– Det har tagit lång tid, bland annat för att vi har letat lokal och behövt komma fram till vem som ska vara huvudman för härbärget, säger diakon Katarina Montonen.

Här har kommunen inte satt några temperaturgränser, berättar hon, men nu letar man efter en lokal som kan hålla öppet till mars/april. Även om det varit töväder i några dagar så kan kylan slå till igen:

– Det är ändå för kallt för att sova i en bil. Några berättade för mig att de frös fast med håret i fönsterrutorna, de var tvungna att dra loss det på morgonen.

Aktivister hjälper

I Malmö har privatpersoner som engagerar sig för EU-migranter länge efterlyst vinterhärbärgen. Under hösten sade ansvariga politiker att akut hjälp och betald hemresa var det enda man kunde erbjuda, men ändrade sig och beslutade att ordna tak över huvudet vid extremt väder. Definitionen är meteorologisk vinter – under nollan fem dagar i rad, vilket det är nu. Tillfälliga nattöppna lokaler i Stadsmissionens regi och på Sofielunds Folkets hus är vad som finns nu, men kommunen letar efter ett ställe där besökarna kan sova, berättar Ann Söllgård på Malmö stad.

– Det är bättre än ingenting alls, men jag tycker att de lägger över väldigt mycket ansvar på ideella krafter och på Stadsmissionen som redan har väldigt mycket annat att göra, säger Åsa Svensson, aktiv i nätverket Solidaritet med EU-migranter.

Nätverket har nu ordnat en egen lokal som håller nattöppet där folk kan sova. Men det är litet, bara runt tio personer får plats och de kan bara ha öppet fram till den 7 januari, berättar Svensson.

Härbärgen för EU-migranter

  • På vissa orter finns vinterhärbärgen för EU-migranter, bland annat i Linköping, Uppsala, Stockholm och Göteborg.
  • I Lund har ett härbärge öppnats av en nybildad förening via Facebook-gruppen ”Hjälp tiggare i Lund”. Boendet öppnade i juldagarna i en lokal som ägs av Smålands nation.
  • I Oslo gäller sedan tidigare att akut vinterhärbärge öppnar för hemlösa när det är kallare än tio minusgrader.

Källa: Linköpings stadsmission, Uppsala kommun, Göteborgs stadsmission, Sydsvenskan, Folk er folk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Stockholm

Mer i ämnet