Hemlösa ska avhysas från gammal förskola

Publicerad

Sedan drygt en månad tillbaka bor en grupp hemlösa i en nedlagd förskola i Rosenlundsparken på Södermalm, men nu ska de avhysas sedan Stockholms stad fått reda på att de bor där.

Verksamheten på förskolan i Rosenlundsparken upphörde i början av juli i år och sedan ett par månader tillbaka bor där en grupp hemlösa personer.

Nu har exploateringskontoret polisanmält de boende och de kommer att avhysas från platsen. Förskolan ska användas som kontor och omklädningsrum till de som arbetar med att bygga bostäder på platsen.

Oro bland de boende

Calle bor i ett litet rum i förskolan och han är orolig för vad som kommer hända när han blir vräkt.

– Jag kräver inte mycket, bara en dörr att stänga om mig, säger han.

På ytterväggarna har de boende satt upp plakat med texten ”Var ska vi bo?” och ”Ockuperat”. Celima bor också i förskolan och hon säger att hon tycker att de borde få vara kvar tills huset ska rivas.

– De ska bygga 200 bostäder här och hade det varit en till mig, då hade jag gladeligen flyttat, säger hon.

Många i huset vet inte vart de ska ta vägen när de blir vräkta.

– Jag behöver någon att prata med för att få hjälp med att hitta ett boende, säger Calle.

Tak-över-huvudet-garanti

Stockholms stad har en tak-över-huvudet-garanti för de som är bostadslösa och hör till Stockholm, men bland de boende är oron för vad som ska hända stor.

Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) säger att staden kan ha brustit i informationen, men att alla som idag bor på förskolan kommer att få hjälp.

– Vi hade kunnat vara snabbare med att åka dit och ge korrekt information, säger hon.

– Men ingen kommer hamna på bar backe, det kan jag garantera, säger Åsa Lindhagen.

2.700 hemlösa i Stockholm

En kartläggning som Stockholms stad gjorde i september förra året visar att det finns cirka 2.700 hemlösa i Stockholm, till dem räknas inte EU-migranter eller personer som är skrivna i andra kommuner.

Av de 2.700 är cirka 120 helt utan sovplats, medan resterande bor till exempel på vandrarhem, träningslägenhet eller annat stödboende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemlösa i Stockholm

Mer i ämnet