Foto: TT Bild

Hemlöshet – inget individuellt problem

Publicerad

Länsstyrelsen nya rapport om hemlösa i Sverige kommer fram till att hemlöshet måste tacklas som ett bostadsproblem. Många svenska kommuner tenderar att se det som ett socialt problem som socialtjänsten ska ta hand om.

Enligt den senaste skattningen finns 34.000 hemlösa personer i Sverige. Då är inte EU-medborgare som kommit till Sverige för att tigga medräknat.

Efter tre års utredning kommer länsstyrelsens slutrapport om hur landets kommuner kan stödjas för att motverka hemlöshet. Rapporten kommer bland annat fram till att hemlöshet måste tacklas som ett bostadsproblem och inte enbart ett individuellt problem. I Stockholm är bostadsbristen stor och detta kan leda till att fler blir hemlösa.

– Hemlöshet kan drabba vem som helst. Det är mycket svårt för unga att komma in på bostadsmarknaden, och även personer med ordnade förhållanden kan hamna i hemlöshet, till exempel i samband med en skilsmässa eller arbetslöshet. Att vara hemlös handlar oftast inte om att sova i en port utan om att sova på någons soffa, säger utvecklingsledare Henrik Weston vid Länsstyrelsen i Stockholm.

En fjärdedel(7.500) av de hemlösa i Sverige finns i Stockholms län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hemlösa i Stockholm

Mer i ämnet