De välkända oljecisternerna vid Stockholms inlopp kommer att försvinna, men inte förrän om 18 år. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Oljestriden i Nacka är över – det blir bostäder i hamnen

Uppdaterad
Publicerad

En flera års strid om framtiden för Bergs oljehamn i Nacka är nu över, kommunen och oljebolaget har kommit överens. Det blir bostäder i hamnen, men inte de närmaste 20 åren.

Konflikten om Bergs oljehamn i Nacka, i Stockholms inlopp, har pågått i många år. Oljehamnen levererar 800 000 kubikmeter bränsle varje år inom Mälardalen, bland annat till Skavsta flygplats. Nacka kommun vill istället bygga bostäder på den attraktiva sjötomten.

Efter många års strid om Bergs oljehamn i Nacka är det nu klart att det blir bostäder där. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Konflikten bottnar i att kommunen sade upp hyresavtalet med oljebolaget för några år sedan, och det blev en strid i domstolar som pågått sedan dess. Men nu är den över, meddelar Länsstyrelsen.

Blir kvar till 2036

– Det är med tillfredsställelse jag konstaterar att Nacka kommun och Circle K nått en förlikning som innebär att kommunen kan fortsätta att utveckla bostadsbyggandet samtidigt som det ges tid att säkerställa drivmedelsförsörjningen Stockholm och Mälardalen, säger Sven-Erik Österberg, landshövding i Stockholms län.

Nacka kommun och Circle K har nått en förlikning som innebär att oljebolaget kommer att vara kvar i hamnen fram till 2036. Sista tre åren kommer verksamheten avvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.