Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Förskoleläraren Linn berättar om hur området blivit nedskräpat sedan skeppet ankrat utanför Minneberg. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Olovlig båthamn i Minneberg upprör

Publicerad

I Minneberg i nordvästra Stockholm har flera båtar lagt till efter strandkanten något som upprör de boende i området.
– Vi känner ett obehag när vi går förbi båtarna, säger förskolläraren Linn.

Minnebergs strandkant är inbäddad i grönska. Området är populärt och besöks av både förskolor och boende. Men under den senaste tiden har allt fler båtar olovligt ankrat upp vid Mälarens strand, något som P4 var först att rapportera om.

 - Det har kommit in flera klagomål, säger Erik Ullberg Westin som arbetar brottsförebyggande vid sjöpolisen i Stockholm.

”Oerhört brottsaktiva”

Under flera år har ett båtvrak legat olovligt vid strandkanten. Men efter att pirathamnen stängdes vid Södermalm har det kommit allt fler båtar till platsen.

– Ett gäng stack från pirathamnen till Axelsberg och de var oerhört brottsaktiva. Vi var där en gång om dagen och beslagtog stöldgods men efter tag stack ett gäng vidare till Minneberg, säger Erik Ullberg Westin.

Enligt sjöpolisen finns även narkotika ombord på båtarna. Men även båtarna i sig är ett stort miljöproblem.

– Det slängs saker från båtarna som bilbatterier, olja men även latrin som går direkt ut i vattnet, säger Erik Ullberg Westin.

”Det är ofta narkotika inblandat” säger sjöpolisen Erik Ullberg Westin. Foto: Polisen

Olagligt

Bosättningarna är lokalpolisen ansvar. Nu ska sjöpolisen, exploateringskontoret och lokalpolisen ser över vilka rutiner som ska gälla och hur man ska arbeta vidare i frågan.

Husbåt i Minneberg. Foto: SVT

– Vi försöker att ta reda på så mycket som möjligt om människorna som bor där. Man får inte bosätta sig på det här sättet, säger Erik Ullberg Westin.

Pirathamnen

Båtar som olovligt lägger till efter kaj- och strandkanter och används till boende har tidigare varit ett problem i Stockholms stad. För knappt två veckor sedan stängdes den så kallade pirathamnen vid Tantolunden på Södermalm. Där gjorde polisen flera tillslag på båtarna och hittade stöldgods och narkotika.

Tanto är utmarkerat där den vräkta pirathamnen tidigare låg. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer