Det har varit konstanta problem med Stockholms stads satsning på elhyrcyklar. Nu stoppar en olycka verksamheten. Foto: SVT

Olycka stoppar Stockholms stads hyrcyklar

Uppdaterad
Publicerad

En olycka med en av Stockholms stads elhyrcyklar stoppar nu tillfälligt hela verksamheten.

– En herre har varit ute och cyklat och cykeln har gått i två delar, säger Henric Hedenqvist, service manager på City Bike Sweden, som äger och sköter cykeluthyrningen Stockholm e-bikes.

Mannen som drabbades av den trasiga cykeln vårdas nu på sjukhus.

– Vi har kontakt med honom. Det är inte livshotande, jag vet inte exakt, men han vårdas på sjukhus. Det är olyckligt att det här sker. Däremot skulle jag säga att systemet och cykeln i sig är väldigt bra, säger Henric Hedenqvist.

Under tisdagen kom ett meddelande till alla användare av Stockholms stads elhyrcyklar, att verksamheten pausas och under dagen går inga cyklar alls att låna. Orsaken är alltså en olycka och nu ska företaget se hur det kunde hända.

Cyklar kontrolleras

– Det är hela flottan som ska kontrolleras nu, totalt 5 000 cyklar i vår flotta och det ska göras ihop med vår underleverantör.

Henric Hedenqvist påpekar att cyklarna är testade och godkända med certifikat för lånecykelsystem och det gäller även den aktuella cykelmodellen. När uthyrningen kan dra igång igen är ännu oklart.

– Vi har samlat in fyra cyklar där ramen lossnat från svetsningen fram i styrstaget och åtta cyklar med sprickor i ramen. Vi ser allvarligt på händelsen, säger Henric Hedenqvist.

Kantats av problem

Stockholms stads satsning på elhyrcyklar har omgärdats av stora problem i flera år. Till en början handlade det om överklaganden av upphandlingar, och när cyklarna väl stod på plats var de för få. Sedan visade det sig att batterierna kan börja brinna, och i april valde Stockholms stad att kräva leverantören på böter eftersom det fortfarande saknas cyklar.

Hur staden kommer gå vidare efter den senaste incidenten är ännu oklart, enligt Malinda Flodman, presstalesperson på Stockholms stads trafikkontor.

– Vad det här kommer leda till på sikt vet vi inte än. Antingen fortsätter vi försöka eftersom vi vill ha ett fungerande cykelsystem, eller så får vi säga upp systemet om vi bedömer att problemen är för stora, säger hon.

Här är historien om Stockholms omtvistade hyrcyklar på en minut:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I åratal har det varit problem för Stockholms stads hyrcyklar och efter senaste motgången för stadens hyrcyklar ska de snart plockas bort. Foto: Sanna Lüning/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.