Foto: Hampus Rundberg/SVT

Sprängning gick snett – tre lägenheter totalförstörda

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter klockan 14 på onsdagen inträffade en olycka i samband med en sprängning vid en byggarbetsplats på Grimstagatan i Vällingby i västra Stockholm. Av någon anledning har en täckmatta, som används vid sprängningar, flugit iväg med sten och grus och orsakat stora skador på lägenheterna intill.

Klockan 14.09 fick polisen larm om en olycka vid en byggarbetsplats på Grimstagatan i Vällingby.

– I samband med en sprängning har fasad och glasrutor på en intilliggande fastighet skadats, säger Per Fahlström vid polisens ledningscentral.

Ingen ska ha skadats fysiskt men enligt polisen ska inringaren ha sagt att det har flugit stenar i samband med sprängningen.

– Nu ska vi spärra av och undersöka vad som föranlett olyckan, säger Per Fahlström.

Initialt är rubriceringen framkallande av fara för annan och arbetsmiljöbrott.

Sex lägenheter påverkade

Byggarbetsplatsen ligger precis intill ett flerfamiljshus med 48 lägenheter. Enligt polisen är det totalt sex lägenheter som har påverkats av sprängningen.

Fastighetsägaren, Svenska Bostäder, säger att tre av lägenheterna är totalförstörda.

– Vi har varit i kontakt med hyresgästerna som inte kommer kunna återvända hem. De har med hjälp av sitt försäkringsbolag evakuerats till hotell. Imorgon påbörjar vi arbetet med att leta lediga bostäder, säger Jonas Elamson, presstalesperson på Svenska Bostäder.

Här ser man byggarbetsplatsen med de skadade lägenheterna i bakgrunden. Foto: Hampus Rundberg/SVT

”Jag har aldrig varit med om något liknande”

Det som Svenska Bostäder ska bygga på platsen är nya lägenheter och Erlandsson Bygg är totalentreprenör för bostadsprojektet.

Entreprenörens VD Erik Åredal befinner sig på olycksplatsen och enligt honom är det en täckmatta, som används vid sprängningar, som av någon anledning har flugit iväg med sten och grus vilket har fått fasaden att tryckas in på vissa ställen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi är otroligt glada över att det inte skett några personskador, vare sig på tredje man eller på arbetsplatsen, säger Erik Åredal.

Entreprenören har tillsammans med Svenska Bostäder startat en utredning för att ta reda på vad som har gått snett. De har även kontaktat Arbetsmiljöverket som ska åka ut till platsen så snart som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.