Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dyra lägenhetspriser i Stockholm har resulterat i att nyproducerade lägenheter står tomma. Hör Henrik Weston från Länsstyrelsen berätta mer om bostadskrisen i videon. Foto: SVT

Om bostadskrisen i Stockholm: ”Situationen försämras för varje år som går”

Publicerad

I fjol blev över 17 000 lägenheter i Stockholm inflyttningsklara, men trots det är bostadsmarknaden fortsatt ur balans.

– Problemet är att de här bostäderna är väldigt dyra, så de löser inte stockholmarnas bostadsbehov, säger Henrik Weston som är utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Stockholm.

Länsstyrelsen konstaterar att det inte finns tillräckligt mycket variation på bostäder i Stockholm, i form av pris och storlek, för att möta de behov som finns.

– De som drabbas är vanligt folk. De som inte har de här höga inkomsterna, och som inte kan få de här lånen från banken. För hushåll som har det gott ställt är det en bra situation idag – man kan välja och vraka nästan, säger Henrik Weston.

Länsstyrelsen ser ingen ljusning – bostadskaoset fortsätter

Samtidigt som Henrik Weston poängterar fjolårets rekordhöga antal inflyttningsfärdiga lägenheter, så beklagar han också den rådande bostadssituationen.

– Vi ser inte någon ljusning, utan vi ser att situationen försämras för varje år som går.

Hör Henrik Weston berätta mer om bostadsläget i Stockholm och vad han tror är lösningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.