Flera tunnelbanelinjer drabbades av ett omfattande strömavbrott på onsdagskvällen. Foto: Erica Lascelles/SVT

Tiotusentals hushåll utan ström efter omfattande avbrott

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagskvällen påverkades tiotusentals kunder i södra Stockholm av ett omfattande strömavbrott. Flera tunnelbane- och tvärbanelinjer har stått helt stilla.

Det var vid 16:20 på onsdagskvällen som tiotusentals hushåll blev utan el, enligt Ellevios avbrottsinformation. Framförallt Södermalm, Västberga, Liljeholmen och delar av Hägersten drabbades.

Enligt Ellevio uppstod strömavbrottet på grund av ett tekniskt fel som drabbat en elstation i Liljeholmen.

– Den här stationen fördelar elen till andra stadsdelar såsom Hornstull och Högalid, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio.

Enligt Liveröd har Ellevio skickat ut ett team till stationen i Liljeholmen, som ska undersöka varför problemet uppstått.

Mellan Fridhemsplan och Alvik rådde totalt stopp i trafiken och SL tvingades sätta in extrabussar för att hämta upp väntande resenärer. Foto: Erica Lascelles/SVT

Stopp på tunnelbanan: ”Ingen prognos”

Enligt SL påverkas  flera tunnelbane- och spårvagnslinjer av avbrottet. Runt klockan 20:30 rådde det fortfarande totalstopp mellan Fridhemsplan och Alvik utan prognos om när trafiken skulle återupptas.

– Tunnelbanans gröna linjer; 17, 18 och 19; påverkas åt båda hållen, säger Aleksander Krajisnik på SL:s pressjour.

Även tvärbanan mellan Stora Essingen och Globen påverkas. SL har satt in ersättningsbussar på samtliga linjer som påverkas. 

Prognos för när trafiken preliminärt kan vara igång är kl. 23:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.