Omfattande tobaksreklam i sjukhuskiosk

Publicerad

I Pressbyrån på Karolinska sjukhuset i Huddinge görs reklam för tobak i butiken, trots att det enligt lag, bara får göras restriktivt. Kommunen ska nu syna ifall butiken bryter mot Tobakslagen.

Strax innanför huvudentrén på Karolinska Sjukhuset ligger Pressbyrån. Med ljussättning och ett stort antal skyltar görs reklam för ett nytt cigarettmärke över stora delar av ena kortsidan av butiken.

-Det käns ju lite extra stötande att det är på sjukhus. Jag vet ju sjukhus som slutat sälja tobak, det kanske vore något för Karolinska sjukhuset att ta efter också, säger Suzanne Bengtsson, tillsynshandläggare på länsstyrelsen.

Tobaksreklam hårt reglerat i lag

I Tobakslagen går att läsa att det råder ett generellt förbud mot reklam för cigaretter och annan tobak i Sverige. Undantag finns för viss marknadsföring inne på försäljningsstället. Inte heller denna marknadsföring får, som det heter i lagen, vara påträngande, uppsökande eller uppmana till bruk av tobak.

-Just den här mängdverkan av skyltar som är på sjukhuset gör att skyltarna blir påträngande. Man kommer in i en massiv marknadsföringsmiljö när man är kund i den här Pressbyrån, säger Suzanne Bengtsson, tillsynshandläggare på länsstyrelsen.

SVT har upprepade gånger sökt både franchaisetagaren för Pressbyrån på Karolinska sjukhuset i Huddinge och det norska bolaget Reitangruppen som äger hela Pressbyrån Sverige, utan att få kontakt.

Sjukhusledningen säger till SVT att man inte ser någon anledning att kommentera frågan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer