En 58-åring frias från narkotikasmuggling av hovrätten som menar att det inte är säkert att mannen skulle ha begått brottet om han inte provocerats till det av polisen. Foto: Polisens förundersökning

Operation Costa: Frias från knarksmuggling efter polisprovokation

Publicerad

En 58-åring deltog i smugglingen av nära 400 kilo cannabis från Spanien till Sverige.

Nu frias han – hovrätten anser att det inte är säkert att han skulle ha begått brottet om han inte provocerats till detta av den svenska polisen och dess ”operation Costa”.

I februari förra året genomfördes en transport av 388 kilo cannabis från Spanien till Kungsängen i Upplands-Bro kommun. Några timmar efter att den anlänt slog polisen till. Två män, en 40-åring och en 58-åring, som stod bakom transporten åtalades senare för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Det de inte vetat om var att transporten var en så kallad kontrollerad leverans eller att chauffören egentligen var en tysk tulltjänsteman. De hade heller inte förstått att en man kallad Ivan, som de samarbetat med, egentligen är polis.

”Inte tillräckligt”

Liksom i tingsrätten fälls nu 40-åringen för brotten, påföljden blir fängelse i sju år och tio månader. Den medåtalade 58-åringen frias däremot, då utredningen enligt Svea hovrätt inte är tillräckligt för att kunna dra slutsatsen att mannen skulle ha deltagit i brottsligheten utan polisens provokationen.

”Om polisen har provocerat någon att begå ett brott som han annars inte skulle ha begått, följer det av Europadomstolens och Högsta domstolens praxis att han ska frikännas. Hovrätten har däremot inte tagit ställning till om de provokativa åtgärderna varit motiverade som polisiär metod, säger Anne Kuttenkeuler, hovrättsråd och rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Nätverk smugglade

Bakgrunden till målet är en polisoperation kallad Costa, som inleddes i februari 2017 efter att polisen fått uppgifter om att ett nätverk av svenskar smugglade stora mängder narkotika till Sverige.

En polisoperatör inom polisens sektion för särskilda insatser, som kallade sig Ivan, fick i uppdrag att infiltrera gruppen, och siktet ställdes in på den 58-årige mannen. Ivan fick också kontakt med en 40-årig man.

Polisoperatören sade sig vara verksam inom främst transportbranschen men med ”ett öppet sinne för de flesta typer av affärer”. Han blir flera gånger erbjuden att hjälpa till att transportera narkotika, och i februari 2020 blir alltså planerna verklighet.

När målet togs upp i Attunda tingsrätt fälldes båda männen. Smugglingen hade skett även utan infiltratörens medverkan, ansåg rätten.

Fakta: Provokativa åtgärder som polisverktyg

Polis i Sverige får inte vidta en provokativ åtgärd som riskerar att leda till att någon begår ett brott som annars inte hade begåtts.

Det finns dock tillfällen och omständigheter där en viss typ av provokation kan vara tillåten, exempelvis då det bedöms att brottet ändå skulle ha genomförts, men vid en annan tidpunkt, kanske på en annan plats och med andra personer.

Det är därmed tillåtet att framkalla den individualiserade brottsliga handlingen, men inte att väcka en brottslig vilja.

Beslutar man att vidta ”provokativa åtgärder” krävs det en stark brottsmisstanke samt att det rör sig om allvarlig brottslighet.

Infiltratörer från polisen kan vara en form av provokativ åtgärd, där en person på uppdrag av polisen agerar med påhittad identitet för att få tillgång till en annars sluten, kriminell värld.

Beslut om att vidta provokativa åtgärder i en brottsutredning ska alltid fattas av åklagare.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.