Foto: TT

Tre BB-rum har öppnats i hela länet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT har ringt runt till länets all förlossningar står det klart att bara tre nya BB-rum har öppnat.
– Den totala kapaciteten av BB-platser har ökat, säger Johan Bratt chefläkare på Stockholms läns landsting.

Läget på länets förlossningsavdelningar är mycket anträngt. Semestertider och barnmorskebrist i kombination med att det föds många barn under sommaren har lett till överbeläggningar och pressade arbetssituationer. Under helgen som gick var det extra hårt på länets förlossningsavdelningar.

– Under de senaste dagarna har vi öppnat upp fler BB-rum, sa chefläkare Johan Bratt till SVT under tisdagen.

Genom att öppna upp fler BB-rum ska nyförlösta kvinnor snabbare flyttas till eftervården istället för att ligga kvar på förlossningsrummet. På så sätt ska det ges plats till andra födande kvinnor.

Tre öppnade BB-rum i länet

Men SVT:s rundringning till länets sex förlossningar visar att det är bara är BB Karolinska Huddinge som har öppnat sju tidigare stängda BB-rum. Men samtidigt har Södersjukhuset tvingats stänga fyra BB-rum på grund av personalnbrist.

Det betyder att det sammanlagt har öppnats tre BB-rum i hela länet under den gångna veckan.

– Jag vill inte gå in på exakt antal rum men vi har sex förlossningsenheter och den totala kapaciteten BB-platser har ökat, säger Johan Bratt chefläkare på Stockholms länslandsting till SVT.

Klarar Stockholms länslandsting av sitt uppdrag?

– I nio fall av tio för man föda där man har valt. I annat fall ordnar våra koordinatorer en plats någon annanstans i länet och vi upprätthåller en bra patientsäkerhet, säger Johan Bratt chefläkare på Stockholms länslandsting till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.