– Som barnmorska känner man sig otillräcklig när man skickar hem nyförlösta mammor redan efter sex timmar, säger barnmorskan Louise Bonnevier som är förtroendevald inom Vårdförbundet. Foto: Privat

BB-rum stängda på grund av personalbrist

Uppdaterad
Publicerad

I helgen stängde Södersjukhuset fyra BB-rum, eftersom det saknas barnmorskor. För att klara läget försöker personalen få friska omföderskor att åka hem bara några timmar efter förlossningen.

Som SVT Nyheter Stockholm tidigare berättat ska landstinget öppna fler BB-rum för att lösa överbeläggningarna på länets förlossningar. De nyförlösta mammorna skulle då kunna flyttas till eftervården i stället för att ligga kvar på förlossningavdelningarna där läget just nu är mycket ansträngt.

Men på Södersjukhuset har personalbristen satt stopp för de här planerna. I helgen stängdes i stället fyra BB-rum.

Förlossningskrisen i Stockholms län

– Det saknas barnmorskor som kan ta hand om de nyförlösta kvinnorna och barnen på Södersjukhuset. Därför har man varit tvungen att stänga de här rummen, säger Louise Bonnevier som är barnmorska och förtroendevald inom Vårdförbundet.

LÄS MER: Chefläkaren: Vi ger mammorna en säker förlossning

Skickas hem efter sex timmar

För att klara läget försöker personalen på SöS att få familjerna att gå hem tidigare. Ibland redan sex timmar efter att de blivit förlösta.

– Som barnmorska känner man sig otillräcklig. Man mår inte bra av att försöka få nyförlösta att gå hem tidigare, även om det handlar om mammor som fött barn tidigare och som är friska. Men det är enda sättet att prioritera förstagångsföderskorna och de verkligen behöver medicinsk vård, säger Louise Bonnevier.

Sliter på personalen

Under juli och augusti sker det fler förlossningar än under årets övriga månader. Högt tryck i kombination med semestertider gör att arbetsbelastningen för dem som jobbar är stor.

LÄS MER: Rekordmånga tvingas föda i annat län

– Många av de som skulle ha varit lediga har gått in och tagit extra pass för att verksamheten ska gå runt. Men personalen orkar inte jobba hur mycket som helst utan måste få tid till återhämtning också, säger Louise Bonnevier.

Vad får det här för konsekvenser i förlängningen?

– Det sliter på personalen eftersom arbetsbelastningen ökar – både för de som jobbar på förlossningen och för de som är på eftervårdsmottagningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet