Filmen som sprids på sociala medier visar när den gravida kvinnan trycks ner mot en bänk efter att inte kunnat visa upp en giltig biljett. Foto: Privat

Ordningsvakt som omhändertog gravid kvinna skrev rasistiska inlägg

Uppdaterad
Publicerad

En av ordningsvakterna som ingrep mot den gravida kvinnan i tunnelbanan tidigare i år ska ha skrivit rasistiska inlägg på webben under flera år. Efter avslöjande säger han upp sig, skriver tidningen Dagens Nyheter.

Enligt Dagens Nyheter ska flera av uttrycken som ordningsvakten skrivit vara grovt rasistiska. Mannen säger till tidningen att inläggen skrevs för flera år sedan och att det inte är något han står för idag.

Det var i början av januari som ett par ordningsvakter skulle avvisa en gravid kvinna från tunnelbanetåget som tumult uppstod. Händelsen filmades och spreds i sociala medier och vakterna togs ur tjänst. 

”Vi kan inte kontrollera politiska åsikter”

SL kommenterar de nya uppgifterna att ordningsvakterna är en upphandlad tjänst och att det är arbetsgivaren som kontrollerar om de som tjänstgör i tunnelbanan är lämpliga och har den utbildnings som krävs.

– Vi som myndighet kan inte kontrollera vilka politiska åsikter de som tjänstgör i SL-trafiken har. Det är arbetsgivaren som gör kontroller i belastningsregistret och det är länsstyrelsen som godkänner vid en anställning som ordningsvakt, säger Aleksander Krajisnik, presstalesperson Trafikförvaltningen SL till SVT Nyheter Stockholm.

Utredningen nedlagd

I april valde åklagaren att lägga ner utredningen om misstänkt tjänstefel mot ordningsvakterna.

Enligt åklagaren ”visar inte filmmaterialet från händelsen på att personen utsatts för något allvarligare våld”.

Efter avslöjandet om de rasistiska inläggen har vaktbolaget inlett en intern utredning, och ordningsvakten har valt att säga upp sig, skriver DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.