Ordningsvakten Jeanette hjälper hemlösa pensionärer med varma kläder och mat. Foto: privat

Ordningsvakten Jeanette hjälper hemlösa pensionärer

Uppdaterad
Publicerad

Jeanette Höglund jobbar som ordningsvakt i Stockholms tunnelbana. När hon såg hur många pensionärer som frös och letade efter burkar i papperskorgar fick hon nog – nu delar hon ut kläder och mat till äldre hemlösa på sin fritid.

– Vi måste hjälpa våra äldre som har byggt upp vårt samhälle, säger Jeanette Höglund.

Jeanette Höglund skrev ett facebook-inlägg i slutet av september om vad hon sett i tunnelbanan efter alla år som ordningsvakt, och vädjade om ekonomisk hjälp från sina vänner för att hjälpa Stockholms hemlösa och mest fattiga pensionärer. Inlägget hyllades av många, och bara en vecka senare hade Jeanette samlat in 35 000 kronor.

– Jag köpte jackor, skor och mat och sen begav jag mig bara ut, säger Jeanette Höglund.

Jeanette hjälper bland annat till att dela ut skor till hemlösa pensionärer. Foto: privat

”Kunde varit någons pappa eller morfar”

Nu, nästan en månad senare, är hon fortfarande aktiv. Två dagar i veckan åker hon tillsammans med fem vänner ut till tunnelbanestationerna i Stockholm för att dela ut skor, varma kläder och mat.

– Jag minns ett av mina första möten. Jag gick fram till en äldre man, han kunde varit någons pappa, någons morfar.

– Jag sa ”jag har bilen full med skor och varma kläder – nu ska vi se till att du ska bli varm”. Han frågade vad jag ville ha för det, och jag svarade ”en kram”. Att se hur glada dessa personer blir gör allt jobb och slit värt.

Foto: privat

Sorterar kläder i källaren på fritiden

Jeanette Höglund arbetar fortfarande som ordningsvakt. Hennes fritid går nästan helt åt att samordna, förbereda och vara ute bland de äldre.

– Jag jobbar fortfarande heltid, så jag måste hinna tänka på mitt vanliga jobb. När jag är ledig står jag i källaren och sorterar kläder. Det är väldigt mycket jobb, men det går.

Jeanette arbetar vanligtvis som ordningsvakt i Stockholm. Foto: privat

Vill öppna en gård för fattiga pensionärer

Hennes planer på att hjälpa hemlösa pensionärer stannar inte där. I framtiden vill hon öppna en gård för de äldre.

– Jag har tittat på ett kontor som jag ska göra om till... ja, man kan säga en fritidsgård för 55 plus. Det ska vara öppet dygnet runt där de äldre kan få mat och kläder... det ska även finnas två, tre sängar där de värst utsatta ska kunna få sova några timmar, säger Jeanette.

Förlorat sin livskamrat

Varför tror du så många äldre har hamnat i den här situationen?

– Det kan vara så enkelt att de har förlorat sin livskamrat. De har efter det hamnat i en depression och börjat få problem att betala räkningar, tappat fotfästet. Det är sådana historier man hör.

Samtidigt säger hon att hon förstår alla de som går förbi hemlösa utan att reagera.

– Jag har också varit en stressad själ, säger Jeanette Höglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.